Rabok is segítettek a takarításban

Szerző: Zsohár Melinda / FMH Online

Link: http://feol.hu/martonvasar/rabok-is-segitettek-a-takaritasban-1766271

Dátum: 2016.05.02.
Önkéntes vállalással vettek részt a fogvatartottak a szombati Te szedd!-akcióban a 7-es főút mentén. Tavaly is takarítottak ott, ahol a „rendes” emberek titokban helyezik el szemetüket.

A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetnek Martonvásáron, Baracskán és Székesfehérváron is van fogháza és börtöne, itt az úgynevezett alacsony biztonsági kockázatú elítéltek töltik büntetésüket. Többségük máskor is külső területeken dolgozik, a hétvégi szemétszedési akcióhoz való kivonulás nem különleges számukra. Gál Etelka bv százados civilben felügyeli a munkát, Szeidl Tamás bv ezredes, parancsnok helyettes és néhány őr tartott a csapattal, amelyet két rabomobil autó szállított a helyszínre. Idén harmadik esztendeje csatlakoztak a fogvatartottak a Te szedd!-hez, sajnos, a kitakarított részeken bőven van utánpótlás.

- Mi kértük a büntetés-végrehajtásiakat, hogy segítsenek, különben is jó kapcsolatban vagyunk az intézménnyel – erősíti meg Gál Etelka információját Gucsek István, Martonvásár alpolgármestere. Ünnepek, egyházi rendezvények és önkéntes munkák alkalmával keresnek és találnak alkalmat és célt az együttműködéshez.

A fogvatartottak közül néhányukkal beszélgetve szó esik az otthoni és a családi viszonyokról, s ők hangsúlyozzák: a gyerekeket a rendre, környezetvédelemre tanítják. Másik történet, hogy miért kerültek összeütközésbe a törvénnyel, miért ülnek, attól számos hétköznapi norma éppúgy érvényes náluk is, mint másoknál. S nem kis iróniával állapítható meg, hogy a szabadon élő, becsületes emberek hogyan hozzák el titokban szemetüket a tiltott helyekre, s rakják le bárhol lelkiismeret-furdalás nélkül.

- A városban kétszázötven 110 literes zsákot töltöttünk meg már szombaton – mondja Eisenbacher Judit, a Te szedd! helyi szervezője. – Itt, ahol az elítéltek takarítanak, még veszélyes hulladékot is leraktak tavaly óta. Autógumik, rengeteg építkezési hulladék, sitt, téglatörmelék, kommunális szemét csúfoskodik, lecserélt fürdőszobai szerelvényeket, wc-csészét, de gallyakat, rongyokat szednek össze, s szállíttatjuk a velencei depóniába. Komoly segítség az elítéltek önkéntes felajánlása a takarításhoz.


Címke:   Baracska Martonvásár TeSzedd! munkáltatás