Dupla nadrág

Szerző: Hanthy Kinga, Fotó: MTI–Beliczay László / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/lugas/dupla-nadrag-613312/

Dátum: 2016.04.30.
Macska-egér harc folyik az őrök és a rabok között, és az egerek állnak nyerésre. Nem szívesen beszélnek róla, ám nyílt titok, hogy a drog a magyar börtönökbe is bejut. Olykor azok segítik kijátszani a szabályokat, akikben tökéletesen meg kellene bízni.

Elvonón volt a pszichiátrián. Váltás ruhát tett a táskájába, lelépett a kórházból, elment anyagot szerezni. Mindegy volt, mit, csak üssön. Visszafelé átöltözött a buszon, így a kamera már egy másik ember érkezését rögzítette. Átváltozott, mint a kaméleon. Gábor többet drogozott bent, mint kint, a fél pszichiátriát rászoktatta. Úgy gondolta, az a feladata, hogy másoknak is megtanítsa, milyen jó. Élvezzék végre ők is az életet.

Gábor története: Harmincéves. Kábítószer hatása alatt elkövetett csoportos fegyveres rablásért került börtönbe. Bár otthon kényeztették, tele volt energiával, kereste a veszélyes helyzeteket. A Kispest NB I-es csapatában focizott, de rossz társaságba keveredett. Az első füves cigarettától még rosszul lett, aztán mert hetente járt a hajógyári-szigeti bulikra, rászokott a drogra. Öt-hat év után már nyomott mindent: füvet, extasyt, ginát, bélyeget, korongot, speedet. Következett a tűmánia: a heroin, a kristály. Árulta is a kábítószert, kidobó volt az éjszakában, pörgött az üzlet, napi 70-80 ezer forintot keresett, és nyolc év alatt 17 milliót el is vert. Amikor nem volt pénze anyagra, lopott, hazudott, odáig süllyedt, hogy egy lépcsőházban pisztollyal hárman elvették egy gyerek telefonját. Piti bűn, tényleg az alja az egykori fényes életnek. Három év fegyházat kapott, egy év két hónap után szabadult. Tíz hónapja tiszta, a református egyház által fenntartott Ráckeresztúri Drogrehabilitációs Központban él, innen nemsokára a Válaszút Misszió által támogatott lakhatásba került, ahol további egy évig élhet. Nem szabad visszamenni a régi környezetbe, mert az ember gyorsan visszaesik, mondja. A Válaszútban segítenek neki védett munkahelyet találni, és csak havi 10-15 ezer forintot kell fizetnie a lakhatásért. Félre tud tenni, összeszedheti magát. Azt tervezi, internetes kereskedőcéget indít. Van egy kisfia, miatta akar meggyógyulni, neki szeretne mindent megadni.

Attila története: Negyvenéves, tizenöt éven át volt intravénás heroinista. Tíz évre volt szüksége, hogy leszálljon a heroinról, akkor állt át a biofűre. Tízéves korában már drogozott, mert a fű hatékonyabb és olcsóbb volt, mint az alkohol vagy a cigaretta. A kínai anyaghoz az Orczy téren olcsón hozzá lehetett jutni. Volt egy herbálboltja, ezt 2012-ben betiltották, azután kezdett otthon marihuánát termeszteni. Nem megbukott, hanem feldobták. Kábítószerrel való visszaélés miatt öt hónapig ült előzetesben. Tudta, ha kiszabadul, folytatja. Bent az emberben sok feszültség halmozódik fel, utána megérdemli a pihenést, a szórakozást. Jelenleg ő is Ráckeresztúron él. Hat éve van élettársa, aki iszik és drogozik. Kislányuk húsz hónapos, miatta fog leállni. Sok barátja járt már itt, a fele talpon maradt, a fele meghalt. Azt mondja, aki ilyenkor folytatja, azonnal túl is adagolja magát, de aki hülye, az haljon meg. Ahhoz, hogy az ember leálljon, szükséges a betegségtudat, a bűntudat, a beismerés, ennek előhívásához pedig a segítség, az erősítés. Nagy adósságot kell lerónia.

Áron története: 32 éves, egy hónapot ült előzetesben nemi erőszak gyanújával. Jó ügyvédje volt. Nehéz gyerekkor, sok szülői verés. Hatodikos volt, amikor megismerte a marihuánát, majd az extasyt, aztán jött az LSD, a speed. Intravénás használó lett, a közösen használt tűtől végül hepatitis C-fertőzött. Most már kezelik. Építőipari bádogosnak tanult, nyolc évig Németországban dolgozott, már menyasszonya is volt, egyenesbe látszott fordulni az élete, de a kábítószer miatt mindent elveszített. Kellett a drog, hogy jobban felpörögjön, el is várták tőlük a 10-12 órás műszakban. Amit megkeresett, mind elment az anyagra. Többször volt terápián, de egyszer sem akart igazán leállni. Most Ráckeresztúron próbálkozik, ha onnan kikerül, menne a Válaszútba. Nem szabad visszatérni a régi társaságba, erősíti meg ő is.

Krisztián története: 34 éves, csoportos rablásért két és fél évet ült. A szülei elváltak, anyja kényeztette, mindent megengedett neki. A kábítószeresek egyik felét gyerekkorában agyonverik, a másikat agyonszeretik. A börtönben lett függő, előtte csak füvezett, bent rászokott a kokainra. Kint folytatta. A füvesek azt gondolják, hogy bármikor abbahagyhatják, de csak hiszik. Aztán veri őket a víz, ha nincs, és aztán már minden jöhet. Krisztián szakmája szakács, cukrász. A drogozás miatt veszítette el a munkahelyét, aztán tíz évig dílerkedett, amiből rendkívül jól meg lehet élni, már ha az ember nem nyúl a cucchoz. Csakhogy ilyen díler nincs. Négy gyermeke van, három lány és egy fiú, mindannyian nevelőszülőknél. A legidősebb kilenc-, a legkisebb egyéves. Egy éve külön mentek a szintén drogos élettársával, aki elutazott Olaszországba. Krisztián az utcára került, akkor elvették tőle a gyerekeket. Hat hónapja él Ráckeresztúron, egy évre tervezi. Még nem mer kimenni. Nem hiszi, hogy egyedül vállalni tudná a gyerekeket.

Címke:   kábítószer biztonsági kockázat riport történet