Megnyílt az első hivatalos "meleg részleg" egy olasz börtönben

Szerző: Dóra Görgei, Associazione Antigone / liberties.eu

Link: https://www.https://www.liberties.eu/hu/news/meleg-reszleg-nyilt-olasz-bortonben-homoszexualis-elitelteknek/hu/news/meleg-reszleg-nyilt-olasz-bortonben-homoszexualis-elitelteknek

Dátum: 2016.05.02.
Hiába, hogy a nagyobb fokú biztonság érdekében hozták létre, számos negatív következménnyel jár, hogy több helyütt elkülönített részleget alakítottak ki a homoszexuálisok számára.

Az olaszországi Gorinzia börtönében most már hivatalosan is létezik homoszexuálisok számára fenntartott külön részleg, és nem hivatalosan már több olaszországi börtönben működik "meleg részleg". De vajon jó megoldás-e ez?

A homoszexuális emberek gyakran válnak diszkrimináció és erőszak áldozataivá a börtönökben. Sajnos nem ritka a szexuális erőszak a rács mögött, és a homoszexuális elítélteket gyakran bántalmazzák szexuálisan, bár pontosan nem tudható, milyen mértékben, mivel az olaszországi börtönökben nem vezetnek statisztikát a megerőszakolások és az egyéb típusú szexuális erőszakcselekmények számáról.

Olaszországban nem új jelenség, hogy a probléma megoldására külön részleget biztosítanak a melegeknek: néhány évvel ezelőtt több helyütt is nyitottak külön helyiséget ilyen célra a börtönökben. Nem szervezeti átalakításról van szó, hanem arról, hogy a börtönigazgatók így próbálják meg biztosítani a homoszexuális beállítottságú, és emiatt gyakran erőszakot elszenvedő elítéltek biztonságát.

Az is gyakori, hogy maguk a kirekesztést és erőszakot elszenvedő elítéltek kérik rá az őröket, vigyék őket külön részlegbe, ahol nem szenvednek jogsérelmet.

Védelem vagy szegregáció?

A védett börtönrészlegek létrehozása a fent vázolt veszélyekre adott válasz. Azonban az ilyen elkülönített részlegek megteremtésével újabb problémák merülnek fel: az érintetteknek gyakran szigorúbb feltételek mellett kell letölteniük a büntetésüket.

A Gorizia börtön esetében, mivel nincs elég személyzet, a meleg elítéltek részlegében raboskodók nem vehetnek részt rehabilitációs foglalkozásokon. Nagyon fontos volna odafigyelni erre, és nem engedni, hogy a védelem az érintettek teljes börtönön belüli elszigetelődését vonja magával.

Az Arcigay országos titkára, Gabriele Piazzoni így nyilatkozott: "Ilyen intézkedésekkel meg lehet oldani ugyan a problémát, ám önmagukban nem sokat érnek, ha nem indítanak egyszersmind ilyen kérdésekkel foglalkozó érzékenyítő programot. Muszáj diszkriminációellenességre és az erőszakos magatartásformák kerülésére nevelni az elítélteket."

A heteroszexuálisok és a homoszexuálisok szigorú különválasztása a börtönökben erőteljes hatást gyakorol ez utóbbiak méltóságára, ezért más megoldásokat kell kidolgozni, amelyek minden elítélt méltóságát figyelembe veszik. Nem elég külön részlegbe tömöríteni az érintetteket.

Címke:   homoszexualitás védelem elkülönítés Olaszország