Csökkent a túlzsúfoltság, de még így is sok a tennivaló az olasz börtönökben

Szerző: Pauline Couble, Associazione Antigone, Fotó: Alessandro Bianchi, Reuters / liberties.eu

Link: https://www.liberties.eu/hu/news/antigone-jelentes-bortonallapotokrol-2016

Dátum: 2016.05.04.
Sok minden történt a túlzsúfoltság csökkentése és általában a börtönállapotok javítása érdekében, de még több a tennivaló, máskülönben Olaszország nem tudja teljes mértékben biztosítani az elítéltek jogait.

Az olaszországi Antigone kiadta az idei jelentését az olaszországi börtönállapotokról: eszerint jobb a helyzet, mint korábban, de még mindig sok a tennivaló.

Az Antigone már 25 éve küzd az elítéltek jogaiért a büntetés-végrehajtó rendszer intézményeiben. A szervezet működtet egy fogva tartást megfigyelő programot, amelynek révén mindegyik börtönbe bejáratos, és minden évben megjelentet egy alapos jelentést a börtönállapotokról.

A 2016-os jelentést április 15-én mutatták be egy sajtótájékoztató keretében, amelyen jelen volt Andrea Orlando olasz igazságügy miniszter is. A miniszter a jelentés eredményeire reagálva előadta, milyen fejlemények történtek a büntetés-végrehajtási rendszer most folyó átalakítása során.

A jelentés felhívja a figyelmet a büntetés-végrehajtási hatóságok által tavaly elért fontos eredményekre, ugyanakkor rámutat, hogy mi mindenen kellene még változtatni.

A túlzsúfoltság ellen


A legfőbb fejlemény a börtönök túlzsúfoltságának jelentős csökkenése. A hét évvel ezelőttihez képest jóval (14 763 fővel) kevesebben vannak rács mögött. Ez a változás leginkább az alternatív büntetésformák kialakításának és elterjedésének köszönhető, melyek szinte kizárják a visszaesést.

A jelentés hangsúlyozza a "messa alla prova" intézkedések gyakoribb alkalmazását, amelyeknek köszönhetően 7818 nem veszélyes bűncselekményt elkövető személy bebörtönzését sikerült kivédeni.

Ugyancsak jó hír a "nyílt cellák rendszerének" alkalmazása. A közepes biztonsági fokozatú létesítményekben az elítéltek 95 százaléka napi 8 órát tölthet a celláján kívül.

Az Antigone szintén üdvözölte, hogy végre elindult az Olaszországi Országos Megelőzési Mechanizmus, vagyis létrejött az Elítéltek Jogainak Országos Biztosának pozíciója, melyet Mario Palma fog betölteni.

Fejlesztésre váró területek


A pozitív változásokon túl ugyanakkor még vannak mielőbb helyrehozandó gondok. A jelentés értékeli, hogy kevésbé túlzsúfoltak a börtönök, de egyszersmind jelzi, hogy a probléma némelyik intézményben jelenleg is fennáll, és van, ahol - például Latina börtönében - egészen drámai a helyzet. A jelentés rámutat, hogy 9000 elítélt ma is az európai normákhoz képest rosszabb körülmények között él.

Túlságosan magas az előzetes letartóztatások aránya, mivel az olasz igazságszolgáltatás rendkívül lassú: az elítéltek egyharmadát még nem ítélték el, a külföldiek esetében pedig ennél is rosszabb a helyzet.

A jelentés a pszichiátriai betegeknek fenntartott büntetés-végrehajtó intézmények tarthatatlanságára is felhívja a figyelmet: valójában mindet be kellett volna zárni 2015 márciusáig, ám a hatból négy még ma is működik. Problémát jelentenek továbbá a rendes kórházak pszichiátriai osztályain alkalmazott szabadságot korlátozó intézkedések.

Végül fontos probléma a nem hatékony forráselosztás: a büntetés-végrehajtási rendszer vezetősége a költségvetésnek csupán 8 százalékát költi az elítéltek szükségleteinek fedezésére, a maradék 82 százalékot pedig fizetésekre és egyéb személyzeti költségekre fordítja.

Rejtélyes halálesetek


A kábítószer-fogyasztás büntetése önmagában évi 1 milliárdba kerül - amit a fogyasztás legalizálásúval prímán meg lehetne spórolni.

Simona Filippi jogász, az Antigone ombudsmanja arra is felhívta a nyilvánosság figyelmét, hogy számos feltehetően erőszakos halálesetre - többek között Stefano Boriello és Alfredo Liotta halálára - a hatóságok még mindig nem adtak magyarázatot.

Tehát? Sok minden történt, de még több a tennivaló, máskülönben nem érhető el, hogy teljes mértékben érvényesüljenek az elítéltek jogai.

Címke:   zsúfoltság intézkedések fejlesztés Olaszország