Börtönmeló: munka segíti a szabadulás utáni beilleszkedést

Szerző: Harsányi Miklós / Somogyi Hírlap Online

Link: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/bortonmelo-munka-segiti-a-szabadulas-utani-beilleszkedest-663407

Dátum: 2016.05.05.
Jelenleg 30-45 ember dolgozik a börtönben. Tervek szerint bővül a munkalehetőség, újabb megrendeléshez juthatnak a fogvatartottak, szakemberek azt mondják: az értelmes elfoglaltság megkönnyítheti a szabadulás utáni beilleszkedést.

– A megyei büntetés-végrehajtási intézet az elmúlt években az éves költségvetésének egyötöd részét, mintegy 118 millió forintot költött beruházásra, felújításra és karbantartásra – tájékoztatta lapunkat a BVOP kommunikációs főosztálya. – A személyi állomány munkakörülményei és a fogvatartottak elhelyezési körülményei egyaránt jelentősen javultak. A kaposvári börtön úgynevezett megyei börtön, ahol elsősorban előzetes fogvatartottak helyeznek el, így a munkáltatási lehetőségeik viszonylag behatároltak.

Jelenleg 30-45 ember dolgozik a börtön fenntartásában – konyha, műhely, mosoda, könyvtár –, illetve bérmunkában kerámia olvadóbiztosítékot szerelnek. A BVOP közölte: a közeljövőben a szerelde kapacitását szeretnék bővíteni a munkaterület kiterjesztésével, egy könnyűszerkezetes csarnok kialakításával.

Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár tulajdonos-ügyvezető igazgatója a Somogyi Hírlapnak elmondta: cégük és a bv-intézet kapcsolata több évtizedre visszanyúlik. A szakember elégedett a fogvatartottak munkájával, a börtönben összeszerelt terméket elsősorban nyugat-európai piacra szállítják. A gazdasági együttműködésnek újabb lendületet adhat, ha eddig még nem gyártott olvadóbiztosítékot szerelnek majd a fogvatartottak. A projekt 2016-ban kezdődhet.
– Szerintem okos dolog, ha a fogvatartottak dolgoznak, értelmes tevékenységgel foglalják el magukat – mondta. – Ez nemcsak a szabadulás utáni munkába állást könnyítheti meg, hanem további hasznos ismereteket sajátíthatnak el az érintettek.

Gyors beavatkozás

Tizenhétmilliárd forintot csoportosít át a kormány az országvédelmi alap terhére az idei költségvetésben, többek között az 1956-os emlékév és a Bartók-év programjaira valamint a büntetés-végrehajtási és a kormányhivatalok beruházásaira, adta hírül a távirati iroda.
– A megrázó brüsszeli terrorcselekmények valamint a balkáni határzár kiépülését követő migrációs nyomás növekedése miatt a magyar kormány a magyar emberek biztonságának megőrzése érdekében döntött a szerb határszakasz megerősítéséről – közölte a BVOP. – A megerősítést az indokolja, hogy a déli határszakaszon felépített ideiglenes biztonsági határzáron naponta közel ötszáz illegális határátlépő próbál átjutni, ami a kerítés jelentős rongálásával, amortizációval jár.
A BVOP szerint a későbbi javítási munkálatok és a sűrűbb járőrözési feladatok indokolják, hogy a nehezen járható területeken kiépüljön a gyors beavatkozást lehetővé tevő manőverút és az éjszakai feladatok ellátásához nélkülözhetetlen megvilágítás. Erre a feladatra a költségvetés 9,3 milliárd forintot biztosít a büntetés-végrehajtás számára.

Új börtönök épülnek


A BV-intézetek zsúfoltságát megszüntető férőhelybővítési program célja, hogy 2019-ig a börtönök a jelenlegi 130 százalékos átlagtelítettségét száz százalékosra csökkentse. Arról született döntés, hogy a következő években Kunmadarason egy ezerfős, Ózdon, Kemecsén, Csengeren, Komlón, Békésen, Hevesen és Komádiban egy-egy ötszáz fő elhelyezésére szolgáló börtön épülhet. Jelenleg a tervezéshez szükséges közbeszerzési eljárás előkészítése, illetve az önkormányzatok által felajánlott területek használatba vételének előkészítése zajlik.
– A kormány szigorúbb büntetőpolitikájának következtében szerintem az elmúlt időszakban sokan kerültek börtönbe – mondta Szabó János kaposvári szociológus. – Gyakran hallható, hogy számos bv-intézet nagyon zsúfolt, s korántsem ideálisak a tisztálkodási lehetőségek: ezen a helyzeten feltétlenül változtatni kell.
A szakember úgy látja: a börtönépítés önmagában nem oldja meg a gondokat. Részben az alternatív büntetési formák kiterjesztésével lehet kedvező eredményeket elérni.

Címke:   Kaposvár munkáltatás fejlesztések férőhelybővítés