Az áldatlan állapotok miatt sztrájkba kezdtek a börtönőrök

Szerző: Bácskai Balázs, Fotó: Independent / 888.hu

Link: http://888.hu/article-az-aldatlan-allapotok-miatt-sztrajkba-kezdtek-a-bortonorok

Dátum: 2016.05.06.
A virágzó fegyver- és drogkereskedelem mellett a patkányinvázió volt az utolsó csepp a pohárban. A rabok pecabottal csempészik be a Big Mac-et és a fegyvereket a börtönbe.

A wormwood scrubs-i börtönből egyszerűen kisétált a személyzet, mert képtelenek voltak elviselni az ott uralkodó körülményeket. A büntetőintézményben ugyanis virágzik a feketekereskedelem: dugig van drogokkal, fegyverekkel és mobiltelefonokkal.

Az személyzet a nyugat-londoni kóter előtt kezdett el tüntetni, miután a börtönön végigsöpört egy erőszakhullám. Emellett nemrég egy hivatalos vizsgálat áldatlan állapotokat tárt fel: a patkányok túlszaporodtak, a börtön túlzsúfolt és a rabok alig mozdulhatnak ki szűk celláikból.

„A személyzet addig marad a börtön falain kívül, amíg a meg nem bizonyosodnak róla, hogy változások lesznek. A raboknál rengeteg fegyver és drog van, ami veszélyezteti az ott dolgozók biztonságát”mondta Mike Rolfe, a börtönben dolgozók szakszervezetének vezetője.

Jelenleg ötvenen sztrájkolnak. Amennyiben valamilyen rendkívüli eset történik a fogvatartottak körében, akkor beküldenek néhány dolgozót, hogy orvosolni tudják a problémát.

Az intézmény szóvivője megpróbálta megnyugtatni a kedélyeket: „Azonnali, átmeneti intézkedésként a rabok nem hagyhatják el celláikat és felülvizsgáljuk az ügyüket. Sem a személyzet, sem a társadalom nincs semmilyen veszélynek kitéve.”

Valójában aggasztó a biztonsági helyzet: ötből egy rab nem érzi biztonságban magát és a fogvatartottak, valamint a személyzet ellen elkövetett támadások száma duplája az országos átlagnak.

Az őrök sztrájkjának az ad politikai felhangot, hogy a brit kormány most tervezi megreformálni a börtönrendszert a rossz statisztikai adatok miatt. Csupán 2016 márciusáig 100 öngyilkosság történt a brit börtönökben, ami évtizedes rekordnak számít.

2015-ben mintegy 5000 alkalommal támadták meg a személyzetet az Egyesült Királyság büntetés-végrehajtási intézeteiben, ami harminc százalékos emelkedés az előző évhez képest.

David Camerom hat új "reform-börtön" építésével szeretné megoldani a túlzsúfoltság problémáját.


Címke:   személyi állomány sztrájk érdekvédelem Anglia