Bevételt hoztak a fogvatartottak munkájukkal

Szerző: Híradó / Somogy TV

Link: http://www.somogytv.hu/cikkek/98599

Dátum: 2014.02.25.
Fúrtak-faragtak, gipszkartonoztak, festettek és járólapoztak az elítéltek a kaposvári börtönben. A rabok a női öltöző kialakításában segédkeztek. Az ünnepélyes átadón Csóti András országos főparancsnok arról beszélt: igyekeznek minél több fogvatartottnak munkát adni, tavaly így 1 és fél milliárd forintos bevételre tett szert az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet.

A jövőben itt öltözhetnek a női dolgozók. Egy korábbi raktárból alakítottak ki öltözőket a kaposvári büntetés-végrehajtási intézetben. Ezzel egy 1905 óta meglevő hiányosságot pótolt az intézmény, ugyanis a börtön fennállása óta nem volt külön szociális helyiségük a női alkalmazottaknak. A 2,4 millió forintos beruházással a 14 főből álló hivatásos női állomány öltöző problémája oldódott meg. A helyiségek kialakításában 15 fogvatartott is részt vett, ez összhangban van a parancsnokság célkitűzéseivel, hogy minél több rabot foglalkoztassanak.

Csóti András, országos főparancsnok, BVOP:
- Mostani célkitűzésünk az, hogy aki csak tud értelmes munkát végezzen és akit csak lehet, forgassunk vissza a rendszeresen amit elő tudunk állítani és meg tudunk termelni azt pedig saját magunk is használjuk föl és lépjünk ki a piacra így folyamatosan tudjuk azokat a költségeket csökkenteni amiket az állami költségvetésnek kell a működésre fordítani.

Csóti András hozzátette: csak 2013-ban 25 milliárd forintos bevételt realizáltak a magyar börtönök ilyen módon. Ezen és a költségvetési forráson túl az elmúlt évben 2,5 milliárd forintos uniós pályázati összeg is növelte a büntetés-végrehajtási intézetek büdzséjét. Az országos főparancsnok kiemelte: a kaposvári intézet működése kielégítő, s a gazdálkodás itt is kiegyensúlyozott.

Csóti András, országos főparancsnok, BVOP:
- Kollégáim, itt dolgozó munkatársaim valamennyi kitűzött célkitűzést teljesítették 2013-ban. Nagyon fontosnak tartom, hogy közrendet köznyugalmat megzavaró súlyosabb, rendkívüli esemény nem történt. Ebben az intézetünkben sem,mint ahogyan a magyar büntetés végrehajtás szerveiben sem. Kollégáim eleget tettek a befogadási , szállítási, előállítási kötelezettségeiknek.

A fogvatartottak száma mindegyik magyar börtönben magas - mondta Csóti András Kaposváron - sőt évek óta növekszik az őrizetben lévők száma.

Csóti András, országos főparancsnok, BVOP:
- Tavalyi évben átléptük a 18 ezres határt, a legmagasabb létszámunk egyébként 18439 fő volt. Ami azt jelenti, hogy átlagosan 143%-os telítettség mellett működik a büntetés-végrehajtás. De mindenkinek van saját ágya, saját szekrénye, és saját ágyfelszerelése és minden egyéb.

Ezért indították el a férőhely fejlesztési projektet. Ennek keretében idén 1000, 2015-ig pedig további 2000 férőhelyet alakítanak ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága alá tartozó intézetekben.

Címke:   Kaposvár munkáltatás személyzet