Jövő év elején kezdődhet a kétszázötven új munkahelyet jelentő komlói börtön építése

Szerző: Pécsi Újság

Link: http://www.pecsiujsag.hu/helyi-hireink/jovo-ev-elejen-kezdodhet-a-ketszazotven-uj-munkahelyet-jelento-komloi-borton-epitese

Dátum: 2016.05.10.
A terveknek megfelelően halad a komlói büntetés-végrehajtási intézet építésének ügye. Polics József, a város polgármestere munkatársunknak elmondta, nyáron készülhet el az épület terve, a munkagépek pedig jövő év elején jelenhetnek meg a területen.

Elnyúló pályázati elbírálás után tavaly októberben jelentették be: a túlzsúfoltság miatt Kunmadarason, Ózdon, Kemecsén, Csengeren, illetve Komlón új börtönt építenek. A baranyai településen egy ötszáz elítéltet befogadó intézmény nyílik, amely működése során közvetlenül kétszázötven embernek ad majd munkát.

A beruházást lebonyolító Belügyminisztériumnál megkeresésünkre azt közölték, jelenleg az új börtönök tervezéséhez szükséges közbeszerzés előzetes munkái, illetve „az önkormányzatok által felajánlott területek használatba vételének előkészítése zajlik". A típustervek elkészítése várhatóan még idén befejeződik, tették hozzá.

Az információkat megerősítette Polics József, Komló fideszes polgármestere.

- Várhatóan egy-másfél hónap múlva zárul le a tervezői közbeszerzési eljárás, a tervek pedig már a nyáron elkészülhetnek. A kivitelezői közbeszerzési eljárást az év végéig, legkésőbb 2017. elejéig szeretnék lebonyolítani a szakemberek, az építkezés pedig az előttünk álló esztendő első hónapjaiban kezdődhet - ismertette a forgatókönyvet a városvezető.

A politikus hangsúlyozta, a beruházás szempontjából kulcsfontosságú az a nemrég megjelent kormányhatározat, amely biztosítja a forrást mind a tervezéshez, mind pedig az építkezéshez.

Hiába a kétszázötven új munkahely és a beígért biztonság, egyesek nem örülnek annak, hogy börtön épül Komlón, és ennek mind a mai napig hangot is adnak. Polics József szerint viszont egyre többen érdeklődnek, miként kaphatnak munkalehetőséget a börtönben.

- Azon dolgozunk a megyei közgyűlés elnökével, Nagy Csabával, illetve a Büntetés-végrehajtási Szervezet szakembereivel együtt, hogy a tervezett 2019-es nyitásra megfelelő számú, képzett munkaerő álljon rendelkezésre. Azt szeretnénk, ha a lehető legtöbb komlói, illetve a környéken élő kaphatna munkalehetőséget - mondta.

Címke:   börtönépítés férőhelybővítés Komló munkahely