Kenyér és ruha is készült a börtönökben

Szerző: TASR / Bumm.sk

Link: http://www.bumm.sk/belfold/2016/05/15/kenyer-es-ruha-is-keszult-a-bortonokben

Dátum: 2016.05.15.
A tavalyi évben 1346 vádlott és 8567 elítélt dolgozott a szlovákiai börtönökben. Voltak akik ruhákat és bútorokat készítettek, de pékek, festők és karbantartók is voltak a dolgozók között.

„A különböző büntetés-végrehajtási intézetekben az elítélteket az elkövetett bűntényeket is figyelembe véve osztjuk be a munkákra. Szerepet játszik a beosztásban az egészségügyi állapot, a szakképzettség és a biztonság is, ez utóbbi főleg az intézeten kívül végzendő munkák esetében. Természetesen a munkának illeszkednie kell az elítéltek rehabilitációs programjába is. Különböző munkalehetőségek vannak az intézeteken belül a konyhán, de takarítóként, gondnokként is dolgozhatnak a rabok, de bent is működnek különböző gazdasági ágazatokat támogató részlegek, ahol különböző termékek készülnek. Akik biztonsági szempontból is megfelelnek, akár a börtönökön kívül is kaphatnak időnként feladatot”  - mondta a TASR hírügynökségnek Adrián Baláž, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar irodájának főigazgatója.

Máriatölgyesen (Dubnici nad Váhom) ruhák készültek, Zselízen (Želiezovce) és Ilaván (Ilava) különböző bútorokat készítettek az elítéltek, míg Szucsányban (Sučany) fémmegmunkálással foglalkoztak. Az újvároskai (Leopoldov) börtönben a pékségben dolgoztak a rabok.

A megkötött szerződések alapján az újvároskában tartózkodó fogvatartottak külső munkahelyen az autóiparban használatos vázakat készítettek, szintén ezen ágazatban dolgoztak a pozsonyi elítéltek, meg a máriatölgyesi rabok külső helyszínen, egy műanyag nyílászárókat készítő üzemben tevékenykedtek.

Címke:   munkáltatás statisztika éves jelentés Szlovákia