Ez a debreceni a Csillag első embere

Szerző: Fotó: bv.gov.hu / Cívishír

Link: http://www.civishir.hu/campus/ez-a-debreceni-a-csillag-elso-embere/0518134052

Dátum: 2016.05.18.
Hazánk egyik legnagyobb és legpatinásabb büntetés-végrehajtási intézetét vezeti Tikász Sándor dandártábornok, a Debreceni Egyetem egykori pszichológus hallgatója. A Szegedi Fegyház és Börtönben mintegy 1600, zömében életfogytiglani büntetését vagy hosszú idejű szabadságvesztését töltő fogvatartott él.

Tikász Sándor három évtizedet dolgozott a Debreceni Büntetés-végrehajtási Intézetben, ebből hét évet parancsnokként, majd Tiszalökre került, ahol az újonnan épülő börtön beüzemelésében is fontos szerepet töltött be. Az Észak-Alföldnek három éve intett búcsút, amikor felkérték a szegedi, alaprajzának alakja alapján a köznyelvben csak „Csillagként” emlegetett börtön vezetésére.

„Debreceni vagyok, ötven évet a cívisvárosban töltöttem, ugyan az első főiskolai diplomámat Szegeden szereztem pedagógia-földrajz szakon. Ott ismerkedetem meg mélyebben a pszichológiával, olyannyira felkeltette az érdeklődésemet ez a szakterület, hogy másoddiplomás képzésre pszichológiai szakra jelentkeztem Debrecenbe. Remek tanáraink voltak, és egy nagyon jó, érdeklődő, motivált társaság gyűlt össze. Ma is számon tartjuk egymást” – meséli a parancsnok, aki maga is oktatott kriminálpszichológiát a szegedi jogász és teológus hallgatóknak.

Jelenlegi munkájában pedagógiai és pszichológiai végzettségét is hasznosítja, hiszen mint mondja a fogvatartottakkal való foglalkozás nagyon speciális és érdekes terület. Fő célkitűzése, hogy emberséges és tisztességes környezetet teremtsen a rabok számára. Ennek érdekében maximálisan támogatja oktatásukat, és büszkén számol be róla, hogy az elítéltek nyolcvan százaléka dolgozik, vagy tanul: szakmát szerezhetnek, általános-, és középiskolába valamint főiskolára is járhatnak, így a szabadságvesztéssel töltött évek is tartalommal telnek meg.

Tikász Sándor szerint a fegyelem és a kitartó munka nem csak egy büntetés-végrehajtási intézet sajátossága, így nem jelent számára plusz terhet hogy egy szigorú szabályok szerint működő intézmény első embere.

Címke:   Szeged intézetparancsnok portré szakember