Lekéren és Rimaszombatban elmebeteg elítélteket tarthatnak fogva

Szerző: TASR / Bumm.sk

Link: http://www.bumm.sk/belfold/2016/05/19/lekeren-es-rimaszombatban-elmebeteg-elitelteket-tarthatnak-fogva

Dátum: 2016.05.19.
Lucia Žitňanská igazságügyi és Tomáš Drucker egészségügyi miniszter a visszaeső elmebetegséggel küzdő visszaesők számára fenntartott büntetés-végrehajtási intézet létrehozásáról tárgyal. Mindketten prioritásként kezelik az ügyet, de kérdés, hogy egy vagy kettő lesz.

Szlovákiának már hosszú ideje szüksége lenne egy hasonló intézetre, létrehozásával már több kormány is megpróbálkozott, mindezidáig sikertelenül. Drucker elmondása szerint már beszélt Žitňanskával erről a kérdésről, ezt követően a minisztérium szakemberei is már kétszer is tárgyaltak. „Két helyszínben állapodtunk meg” – beszélt a tárgyalások eredményeiről a május 18-i kormányülés után.

Az első ilyen típusú 75 férőhelyes intézet a Lévai járásbeli Lekéren (Hronovce) jöhetne létre. Az egészségügyi minisztérium PPP projekt keretében Rimaszombatban is építene új büntetés-végrehajtási intézetet, amely szintén elláthatna ilyen feladatot. A tárca vezetője szerint mindenképpen két központ lesz.

A lekéri központ az egészségügyi minisztériumhoz tartozna. Nemsokára ismert lehet a konkrét ütemterv is. „Egy munkacsoport figyelembe veszi a helyszíni feltételeket. Prioritásunk, hogy a központ minél előbb jöjjön létre. Egy-két héten belül az ütemterv további részletei is nyilvánosak lesznek” – egészítette ki Drucker.

Žitňanská szerint azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. „Feltételezem, hogy több lehetőség közül fogunk választani. Szükségem van a két minisztérium szakemberei által kidolgozott anyagokra ahhoz, hogy kompetens döntést tudjunk hozni” – magyarázta szerdán a miniszter.

„Évtizedekig nem tudtunk kialakítani egyetlen ilyen központot sem. Én boldog leszek, ha a kormány egyet képes létrehozni” – mondta Žitňanská. Szerinte még nem dőlt el, hogy Rimaszombatban megépül-e az új büntetés-végrehajtási intézetet. Az ez elképzelés, miszerint egy efféle központot is létre hoznak benne, bizonyos hátrányokkal is jár.

Žitňanská szerintmég arról sem döntöttek, hogy a központot melyik minisztérium építi fel. Az az elképzelés, miszerint az egészségügyi minisztérium feladata lenne, még nem végleges. „A szakemberek elkészítik az anyagokat. Látni fogjuk az előnyöket és a hátrányokat, aztán döntünk” –mondta a miniszter, de megerősítette, hogy prioritásról van szó. Meggyőződése, hogy a központot már rég létre kellett volna hoznia az egészségügyi minisztériumnak, aki arra is emlékeztetett, hogy még csak hat hete kormányoznak.

A szóban forgó központ a pszichiátria és a büntetés-végrehajtási intézet kombinációja. Kizárólag olyan gyógyíthatatlan elmebetegeket tartanának itt, akik szabadlábra kerülve veszélyesek lehetnek. Jelenleg büntetés-végrehajtási intézetekben vagy pszichiátriákon helyezik el őket.

Lekéren már elhelyezték egy ilyen központ építményének alapjait. 2008-ban akkor került szóba a gyorsított befejezése, amikor egy szlovák pedofil megrontott és megölt egy csehországi kilencéves gyereket. Az első Fico-kormány 4,2 millió eurót különített el erre a célra, de a további kormányoknak sem sikerült befejeznie a projektet.

Címke:   elmebetegség visszaesés fejlesztések Szlovákia