Új börtön épül Pancsován

Szerző: Novosti / VajdaságMA

Link: http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/20144/Uj-borton-epul-Pancsovan.html

Dátum: 2016.05.21.
A jövő hét végéig megkezdik Pancsován egy teljesen új börtön építését, erősítette meg a Novosti hírét a büntetés-végrehajtási igazgatóság.

A Padinska skelán lévő börtön mellett ez lesz a második új, az elmúlt két és fél évtizedben épült büntetés-végrehajtási intézmény.

A jelenlegi pancsovai börtön körzeti jellegű és 160 személy befogadására alkalmas. Az épület a város központjában, a sétálóutcában van és Mária Terézia idejében épült. A tervek szerint ezt az épületet a város kapja, s múzeummá fogják alakítani.

Az új börtön 500 férőhelyes lesz, 300 elítélt és 200 előzetes letartóztatásban lévő személy számára lesz hely. Az új épület egy 10 hektáros területen épül majd, amely jelenleg is a körzeti börtönhöz tartozik.

A mintegy 24 ezer négyzetméteresre tervezett börtönkomplexum összesen 7 épületből fog állni, a legkorszerűbb követelményeknek is eleget tesz, nem csak az épület kialakítása, de a biztonság tekintetében is, hiszen különleges biztonsági rendszereket építenek majd be, lesz törhetetlen üveg, legújabb generációs biztonsági ajtó, szkennelő alagút és külön helyiség a kézi motozásra. Természetesen mindezek mellett infravörös érzékelők és több száz kamera hivatott szolgálni a biztonságot.

A beruházás értéke 23 millió euró, ebből az Európai Központi Bank 18 milliót hitelez, Szerbia pedig 5 millió eurót fektet be a felszerelésbe. A bútorzatot a požarevaci, mitrovicai, valjevói és a niši börtönök „lakói” fogják elkészíteni.

A Novosti értesülése szerint az év végéig újabb büntetés-végrehajtási intézet kiépítését kezdik meg Kragujevacon. Szerbiában jelenleg 35 börtön van, ebből 5 Koszovó területén.

Címke:   börtönépítés férőhelybővítés Pancsova Szerbia