Ilyen telefon van az orosz és az amerikai börtönökben

Szerző: Wired, Fotó: Polycom / hvg.hu

Link: http://hvg.hu/tudomany/20160523_amerikai_bortonok_telefon?s=hk

Dátum: 2016.05.23.
Óriási képernyő és HD kamera is van az elsősorban a fegyintézetekbe szánt készüléken. De mindez nem elsősorban a rabok kényelmét szolgálja.

Több százezer forintos költsége is lehet annak, amikor egy rabot – őrökkel kísérve, biztonságos körülmények között – át kell szállítani a börtönből egy bírósági meghallgatásra, és vissza. De van már olyan amerikai börtön, ahol a  Polycom RealPresence Videoprotect 500 nevű készülékét használva meg tudják spórolni ezt az összeget. Sőt, a michigani büntetés-végrehajtási szervezet mellett az orosz legfelsőbb bíróság így videokonferenciázik, az esettanulmány alapján évi 14 milliárd forintot megspórolva.

A Wired beszámolója szerint a strapabíró kialakítású dobozban a telefonon és a videohívást biztosító HD kamerán túl egy 22 colos, 1080p full HD felbontású képernyő van. A körülményekre tekintettel a kijelző ütésálló, még az sem árt neki, ha a szintén időtálló anyagból készített kézibeszélővel esik neki valaki. Így akkor sem esik baja, ha egy videokonferenciás bírósági meghallgatás, vagy éppen egy családi távbeszélgetés közben a rabok feszültté válva rombolásba kezdenek.

Az elsősorban a büntetés-végrehajtás számára kialakított – engedélyezett családi kapcsolattartásra is használatos – készüléket más szervezetek is jól tudják használni, sokat bíró kialakítása miatt például bevásárlóközpontokban is alkalmazzák.


Címke:   telefon kapcsolattartás távtárgyalás külföld