Fogvatartottak újították fel a zárkát a szekszárdi börtönben

Szerző: Tolnai Népújság Online / M1

Link: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/fogvatartottak-ujitottak-fel-a-zarkat-a-szekszardi-bortonben-666404

Dátum: 2016.05.24.
Ünnepséget tartottak hétfőn a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Lajtár József bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságának gazdasági és informatikai helyettese adta át a szekszárdi börtön nemrégiben befejeződött átfogó, komfortnövelő zárkafelújítását.

Soczó László bv. ezredes, parancsnok elmondta, hogy 27 kis alapterületű zárkában választották el fallal az illemhelyeket, eddig ugyanis függönyök szolgáltak erre a célra, valamint fémajtókra cserélték a régi faajtókat. Az országos parancsnokságtól 17,4 millió forintos támogatást kaptak erre, a munkát pedig – az új ajtók gyártásával együtt – fogvatartottak végezték.

A parancsnok arra is kitért, hogy a felújítás révén az európai uniós normáknak is eleget tesznek. Ugyanis több mint 120 éve, amikor a börtön épült, még egy emberre tervezték a 2x4 méteres zárkákat, az utóbbi években viszont általában 2-3 embert kellett elhelyezni azokban.

Érdekesség, hogy a felújítás során egy 1953-ból fennmaradt „időkapszulára” bukkantak a falak réseiben. A kézzel írt cetliken rabok nevei szerepelnek, illetve a panaszaik. Egyebek mellett a hideget, a földön alvást és az elégtelen élelmezést kifogásolták.


Címke:   Szekszárd felújítás munkáltatás átadási ünnepség