A maffia döntötte el, kiből lehet börtönőr

Szerző: BBC, Fotó: Reuters / Gyöngyösi Lilla / faktor.hu

Link: http://faktor.hu/faktor-a-maffia-dontotte-el-kibol-lehet-bortonor

Dátum: 2016.05.25.
Tüntetnek Rómában, miután kiszivárgott, hogy az olasz maffia nagyszabású puskázási akciót szervezett a börtönőrök felvételi vizsgáján.

Tucatnyi ember tüntetett az olasz igazságügyi minisztérium előtt. Azt mondják, a múlt hónap vizsgaeredményeit törölni kell.

Vizsgálják, hogy a nápolyi Camorra szervezet tényleg megpróbált-e beszivárogni a rendszerbe. A maffiaszervezet állítólag 25 ezer euróért (7,7 millió forintért) árulta a helyes válaszokat a jelentkezőknek.

Tisztviselők szerint 88 embert kaptak csaláson a vizsgán: ők karkötőkbe vagy telefontokokba rejtették a helyes megoldásokat. Néhányan fülhallgatón keresztül kaptak segítséget. Majdnem nyolcezer ember, többségében fiatalok pályáztak a 400 börtönőri állásra.

„Sajnos gyakran nem azok kapnak munkát, akik megérdemelnék” - mondta egy tüntető, aki megbukott az áprilisi vizsgán. Egy másiknak elege van Olaszország közömbösségéből és a hallgatásból.

Olaszországban az egyik legmagasabb a munkanélküliség az Európai Unión belül: az emberek 40 százalékának nincs munkája – írja a BBC.

Címke:   személyi állomány maffia veszély Olaszország