Borzasztó piszok, sokkoló szag - robbanásközeli állapotok a belga börtönökben

Szerző: Király István Dániel / InfoRádió

Link: http://inforadio.hu/kulfold/2016/05/25/borzaszto_piszok_sokkolo_szag_-_robbanaskozeliek_az_allapotok_a_belga_bortonokben/

Dátum: 2016.05.25.
Embertelen körülmények alakultak ki a belgiumi börtönökben - állítják a büntetés-végrehajtás munkatársai, akik hetek óta tüntetnek a körülmények javítása érdekében. A pénzhiány és túlzsúfoltság tovább rontja a rács mögé került emberek viselkedését.

Székekkel verik szét a brüsszeli igazságügyi minisztérium aulájában az üvegajtót feldühödött, arcuk előtt kendőt viselő tüntetők – a rendőrök könnygázzal próbálják őket visszaverni. Az összecsapás a kialakult börtönállapotok miatt robbant ki. A rohamrendőrökkel szemben azonban nem egykori elítéltek, hanem börtönőrök sorakoztak fel. Hetek óta tüntetnek a költségvetési megszorítás ellen és munkakörülmények javítása érdekében.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter nagyon károsnak nevezte az elfajult tüntetéseket, hozzátéve, a párbeszéd kultúráját komoly károk érték, pedig a tárgyalásos megállapodás minidig fontosabb volt az erőszaknál. A CNN-nek a vallóniai regionális parlament alelnöke, Alain Onkelinx apokaliptikusnak nevezte a belga börtönökben kialakult helyzetet. Legutóbbi látogatásukkor azt tapasztalták, 10 börtönőrre 1000 elítélt jut, ami nagyságrendi eltérés az átlagostól. A börtönökben 20-50 százalékkal több az elítélt, mint a hivatalos férőhely.

„A piszok borzasztó. És a szag. Sokkoló” - mondta a képviselő.

„Normális esetben a börtönből távozó emberek jobbak, mint amikor bementek. Azonban most ha ilyen körülmények közé zárjuk őket, sokkal rosszabb lesz a helyzet. Beleértve a radikalizálódást is.” - tette hozzá Christine Morreale a regionális parlament képviselője az amerikai hírtelevíziónak.

Van olyan főváros közeli börtön, ahol a háromfős cellát az elítéltek 48 óránként hagyhatják csak el, vécé hiányában pedig egy vödörbe kell elvégezniük a dolgukat. A tüntető szakszervezeti aktivista a CNN-nek arról beszélt, a létszámhiány miatt szinte lehetetlenné válik a feladatuk megfelelő elvégzése. Az elítélteket a kívánatosnál ritkábban tudják celláikból kiengedni, a falakon belül egyre nő a feszültség, ami könnyen robbanáshoz vezethet Belgium börtöneiben.

Címke:   személyi állomány sztájk érdekvédelem Belgium