Kártérítés is járhat az elítélteknek

Szerző: Baranya Róbert, MTI-fotó: Kovács Attila / Magyar Hírlap Online

Link: http://magyarhirlap.hu/cikk/56539/Karterites_is_jarhat_az_elitelteknek

Dátum: 2016.05.27.
Kiterjesztené a reintegrációs őrizet alkalmazási körét az igazságügyi tárca.

Panaszt nyújthatnának be, sőt kártérítésért is folyamodhatnának a jövőben azok az elítéltek, akik szerint nem megfelelő körülmények között tartják fogva őket.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának elmarasztaló ítéletei miatt módosítja az Igazságügyi Minisztérium a szabadságvesztés, az elzárás, illetve az előzetes letartóztatás szabályairól szóló rendeletét. A bíróság az elmúlt időszakban többször marasztalta el hazánkat a büntetés-végrehajtási (bv) intézetek zsúfoltsága és az elítéltek nem megfelelő elhelyezése miatt. A minisztérium ezért többirányú megoldási tervet készít, amelynek célja a zsúfoltság megszüntetése mellett egy hatékony jogorvoslati rendszer kiépítése.

A rendeletben a szaktárca kiterjesztené a reintegrációs őrizet alkalmazási körét, amelynek révén a korábbinál több elítéltet vonhatnak be ebbe a kedvezménybe, illetve a hatályos szabályozásnál hosszabb időszak lesz letölthető reintegrációs őrizet keretében. Ezzel párhuzamosan csökkenhet a büntetés-végrehajtási intézetben töltött időtartam és ezen keresztül enyhülhet a telítettség. Preventív eszközként bevezetnék a zsúfolt elhelyezési körülmények miatti panasz benyújtásnak lehetőségét bv-intézet parancsnokához. Ha a parancsnok a panasznak helyt ad, az elhelyezési körülmények javítása vagy ellensúlyozása érdekében a lehetőségekhez mérten megteszi a szükséges intézkedéseket. A harmadik fontos újításként bevezetnék a „zsúfolt elhelyezési körülmények miatti jogsérelemmel arányban álló, hatékony kompenzációt biztosító kártalanítási eljárást”. A pénzbeli kártalanítás mértékét a bv-bíró határozná meg a nem megfelelő körülmények között eltöltött időszak alapján.

Címke:   reintegrációs őrizet kártérítés jogszabályváltozás