Harminc elítélt készül idén érettségizni

Szerző: Vigh Dániel / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/harminc-elitelt-keszul-iden-erettsegizni-677875/

Dátum: 2016.05.27.
Idén harminc elítélt vágott neki az érettséginek a magyar börtönökben, ők a „civil” érettségizőkkel együtt már túlvannak az írásbeli vizsgákon és készülnek a nyári szóbelikre – közölte a Magyar Időkkel Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) kommunikációs főosztályvezetője.

Elmondta: még az is előfordul, hogy valaki itt kezdi meg felsőfokú tanulmányait, vagy szerez diplomát, jelenleg néhány tucatnyian tanulnak a rácsok mögül az ország főiskoláin, egyetemein. A vizsgaidőszakban vagy eltávozást kapnak, vagy a börtönben kérdezik ki őket a tananyagból.

A társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítéséről beszélve Szalai Tímea elmondta: a magyar börtönökben az elítéltek munkavégzése, oktatása és képzése kulcsfontosságú. A fogvatartottak nagy részénél a büntetés alatt kell pótolni a korábbi iskolai hiányosságokat, sokan közülük analfabéták vagy az általános iskola alsó tagozatát sem végezték el.

Ezért majdnem minden börtönben zajlik általános iskolai oktatás, amelyre nagyrészt a délelőtti munkavégzés után járnak a rabok. Az alapfokú iskolai végzettség megszerzése után következik a szabadulás után jól hasznosítható szakmai képzés.

A börtönökben sokféle szakma tanulható: szobafestő-mázolók, konyhai kisegítők, pékek és targoncások is lehetnek a sikeresen levizsgázók. A raboknak szabadulásukkor komoly előnyt jelenthet, hogy az elméleti ismereteken kívül a gyakorlati tapasztalatot is megszerezhetik a börtönévek alatt, hiszen a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál dolgozhatnak az adott szakmában.

Korábbi riportunkban megírtuk, hogy a 28 hazai büntetés-végrehajtási intézetben jelenleg körülbelül 18 000 ember él bezárva.

A reintegrációs programba 5700 rabot vontak be, közülük több mint 1200 szerzett piacképes szakmát az utóbbi három évben.

Címke:   képzés oktatás érettségi statisztika reintegráció