Terhesség a börtönben: a fegyőrök előtt kellett szülnie a kismamának

Szerző: Independent / Nők Lapja Café

Link: http://www.nlcafe.hu/baba/20160527/szules-a-bortonben/

Dátum: 2016.05.27.
A várandós rabok elkeserítő történeteket mesélnek a börtönkörülmények közötti terhességről.

Angliában és Walesben évente csaknem 600 nő kerül várandósan börtönbe, és körülbelül 100 gyermek születik édesanyja büntetése alatt. Helyzetük kiábrándító.

Néhány anya 18 hónapos korig magánál tarthatja a gyermekét, ahol azonban erre nincs lehetőség, ott születés után szinte egyből valamelyik családtaghoz vagy állami gondozásba adják a kicsit. Egy nemrég készült kutatásban azt mérték fel, hogyan hat a magzatra, ha az anya a börtönben tölti a terhességét – az eredmény szerint ez a helyzet akár maradandó mentális károkat is okozhat a kicsinek!

A kutatásban több terhes rab megszólalt: sokan panaszkodnak arra, hogy nem kapnak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert, így attól tartanak, kisbabájuk nem lesz egészséges. Egy kismama például még a szülés előtt kórházba került kiszáradás és alultápláltság miatt.

Egy anyuka azt mesélte, őt a többi rab viselkedése tartotta rettegésben, akik egyáltalán nem voltak tekintettel az állapotára. „Folyamatosak voltak a verekedések, én pedig rettegtem, nehogy történjen valami a gyerekemmel.”

Megalázó helyzetek is akadnak bőven: egy nyolc hónapos kismamát például bilincsbe verve kísértek az ultrahangra. „Mit gondoltak, hogy akkor próbálok majd megszökni? Nyolc hónapos terhesen?” – meséli felháborodva a nő.

De a legrosszabb, mikor még a szülés alatt is befenyítve tartják a kismamákat. A jobbik eset, mikor női fegyőrök állnak a kórteremben, de előfordul olyan is, hogy férfi őrök kísérik végig a vajúdást! Egy nő azt mesélte, bár a szülés alatt az orvosok kiküldték az őröket, később visszajöttek és végignézték, ahogy szoptat.

Az ország nőügyi minisztere azt nyilatkozta, ahogy a kormány is mondta, igyekszenek javítani a siralmas helyzeten.

Címke:   női fogvatartottak terhesség Anglia Wales