A börtön igazgatóját is foglyul ejtették a rabok

Szerző: MTI / Magyar Nemzet Online

Link: http://mno.hu/kulfold/a-borton-igazgatojat-is-foglyul-ejtettek-a-rabok-1344510

Dátum: 2016.05.29.
Újabb lázadás tört ki a közép-szíriai Hamá város központi börtönében, a foglyok túszul ejtették az intézmény igazgatóját és a város rendőrfőkapitányát – jelentette szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal bíró szervezet.

Az OSDH szerint a mostani börtönlázadás komolyabb, mint a május eleji, mert a foglyok a börtönigazgató és a rendőrfőkapitány mellett kilenc másik rendőrt is túszul ejtettek. A börtönlázadók a szabadon engedésüket követelik. A szíriai hatóságok válaszképpen megszüntették a víz- és az áramellátást a börtönben.

A május elején kirobbant lázadásban tíz őrt ejtettek túszul. A nagyrészt politikai foglyok börtönlázadása annak következtében robbant ki az OSDH közlése szerint, hogy a fogvatartottak sorstársaik egy másik, a Damaszkuszhoz közeli Száídnajában lévő katonai börtönbe átszállítása ellen tiltakoztak, illetve az ellen, hogy többeknek elnapolták a bírósági tárgyalását. Értesülések szerint a katonai börtönben számos fogvatartottat kivégeztek az utóbbi években.

A mintegy 800 fogoly május eleji lázadását nem sikerült a szíriai hatóságoknak leverniük, ezért a damaszkuszi rezsim beleegyezett a szabadon engedésükbe. A hatóságok azonban csak százukat engedték el, a többiek ellen vádat emeltek – közölte az OSDH. A szervezet szerint a fogvatartottak között politikai foglyok és iszlamisták is vannak.

Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a damaszkuszi hatóságok több ezer embert, köztük politikai foglyokat tartanak fogva vádemelés nélkül. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya következetesen tagadja azokat a vádakat, hogy a fogvatartottakat gyakran kínzásnak vetik alá a börtönökben. Az OSDH szerint a szíriai konfliktus 2011-es kirobbanása óta 200 ezer ember került a rezsim börtöneibe.

Címke:   rendkívüli esemény túszfogás politika Szíria