Megkezdődött a pancsovai börtön építése

Szerző: Fotó: Tanjug / VajdaságMA

Link: http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/20170/Megkezdodott-a-pancsovai-borton-epitese.html

Dátum: 2016.05.30.
Pancsován ma kezdődött meg annak az új börtönnek a építése, amelyben 500 személyt tudnak majd elhelyezni, pontosabban 300 elítéltet és 200 előzetes letartóztatásban lévő személyt. Az épületet két év múlva adják át rendeltetésének.

Az épület alapkövét Nikola Selaković igazságügyi miniszter tette le, a munkálatok megkezdésénél pedig jelen volt többek között Milan Stevović, a büntetés-végrehajtási intézet igazgatója és Saša Pavlov, Pancsova polgármestere is.

Az új börtön egy 10 hektáros területen épül, amely a pancsovai körzeti börtön tulajdonát képezi, és amely a Homokbálványos (Bavanište) felé vezető úton van, mondta az igazságügyi miniszter.

A büntetés-végrehajtási intézet eleget tesz majd a korszerű követelményeknek, a legmagasabb fokú biztonságot nyújtja és különleges biztonsági rendszerrel szerelik fel, jelentette be Selaković.

„Elmondhatom, hogy ez a börtön lesz Szerbia legkorszerűbb börtöne”, mondta Selaković.

A tervek szerint a börtönkomplexumot infravörös érzékelőkkel és több száz kamerával szerelik fel, a bejáratnál pedig törhetetlen üveg és a legújabb generációs biztonsági ajtók lesznek, de szkennelő alagutat és a motozásra szolgáló külön helyiséget is kiépítenek.

A 24 ezer négyzetméter területű komplexum 7 épületből áll: kettő az elítéltek elhelyezésére, egy konyha, egy igazgatósági részleg, egy felvételi részleg, egy épület a látogatások számára és egy technikai részleg.

A beruházás és a felszerelés értéke 23 millió euró, amelyből 18 milliót az Európai Központi Bank hitelez, Szerbia pedig 5 millió önrészesedést fordít a felszerelésre, mondta a miniszter.

Amikor az építkezés befejeződik, a már meglévő pancsovai körzeti börtönt áthelyezik a központi sétálóutcából, azt az épületet pedig átadják a városi vezetőségnek és átalakítják múzeummá, írja a Tanjug.

Címke:   börtönépítés korszerűsítés Szerbia Pancsova