Az európai átlagnál kétszer több külföldi van osztrák börtönben

Szerző: Heute.at, Fotó: Picturedesk / MTI

Dátum: 2016.05.30.
Az osztrák börtönökben lévők 54 százaléka külföldi, és ez az arány kétszer magasabb, mint az európai átlag - írta a Heute című osztrák napilap hétfőn.

2014-ben a külföldiek aránya még 50,8 százalék volt. A lap felidézi, hogy az Európa Tanács tanulmánya szerint Európában minden negyedik bebörtönzött külföldi.

Wolfgang Brandstetter igazságügyi miniszter közlése szerint jelenleg mintegy kilencezer bebörtönzött él Ausztriában, közülük 4800 nem osztrák állampolgár. A külföldiek 21 százaléka uniós tagállamból, 33 százaléka pedig egyéb országokból való.
 
A Heute felhívja a figyelmet arra, hogy június 1-jétől életbe lép Ausztriában a kábítószer-ellenes törvény módosítása, így akár két év börtönbüntetést is kaphat, aki közterületen, parkokban, tömegközlekedési eszközökön drogot árul. A módosítás következtében tovább fokozódhat az osztrák börtönök telítettsége. Ezért az igazságügyi miniszter javaslata szerint külföldiek százait, leginkább az uniós tagállamokból érkezőket, vagyis romániai, bulgáriai, szlovákiai és magyarországi fogvatartottakat vihetnek át saját hazájukba, hogy büntetésük fennmaradó részét ott töltsék le.

Az ausztriai börtönökben több mint 600 szerb, 600 román, 300 magyar, 250 szlovák és nagyjából száz bolgár rab van, miközben az intézmények közül nyolc már százszázalékos telítettséggel működik. Az osztrák miniszter közlése szerint az érintett országok minisztereivel már megbeszélést folytat a kérdésről. Az igazságügyi minisztérium márciusban közölt adatai szerint egy rab napi ellátása az osztrák adófizetők 123 eurójába (mintegy 40 ezer forint) kerül.

Június elseje, vagyis a kábítószer-ellenes törvény módosításának életbelépése előtt már számos razziát tartottak Bécsben, az osztrák főváros közbiztonságának javítása érdekekében. A bécsi rendőrség április óta nagyobb létszámmal járőrözik az U6 és az U4-es metróvonalon azért, hogy felszámolja a drogbandákat. Statisztikáik szerint ugyanis 2015 második félévében megszaporodott azok száma, akik közterületen droggal kereskedtek.

A Der Standard című osztrák lap arról számolt be, hogy 2016 első négy hónapjában Bécsben tíz százalékkal több feljelentés érkezett kábítószerrel való visszaélés miatt, mint 2015 ugyanezen időszakában. Az év első két hónapjában kétszáz rendőrségi rajtaütést hajtottak végre kábítószerrel kapcsolatos bűnesetek miatt, vagyis kétszer annyit, mint tavaly ilyenkor.

Az újság közlése szerint Bécsben főleg a külső körút (Gürtel) Ottakring és Josefstadt városrészek közötti szakaszán árusítanak drogot - leginkább nigériaiak - jellemzően kannabiszt, grammját tíz euróért.

A közbiztonság javítása érdekében a bécsi rendőrség a múlt héten ismét rendkívüli akciót tartott, a hét nap alatt 3600 embert ellenőriztek, 923 alkalommal tettek feljelentést, 135 embert tartóztattak le és 141 esetben drogot is lefoglaltak. Az akcióban résztvevő száz rendőr a Práter közelében, a Duna partján található Handelskai út környékén és az U6-os metró vonalán végezte az ellenőrzéseket.

Az év eleji adatok szerint azonban a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma nem nőtt jelentősen Ausztriában. Az adatok szerint 2014-ben 10 ezer, 2015-ben 14 ezer alkalommal érkezett velük szembeni büntetőfeljelentés. A szakértők szerint a tavalyi adat valójában fajlagosan csökkenő értéknek tekinthető az arányok alapján, hiszen az Ausztriában benyújtott menekültkérelmek száma tavaly mintegy megháromszorozódott a korábbi évhez képest.

Címke:   külföldi fogvatartottak létszám statisztika Ausztria