A statisztika nem mindig tükrözi a valóságot

Szerző: Hanol Erzsébet, Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság Online

Link: http://www.teol.hu/tolna/kek-hirek-bulvar/a-statisztika-nem-mindig-tukrozi-a-valosagot-667751#

Dátum: 2016.06.01.
Molnár Gábor rendőr ezredes a lakásbetörésekről, Soczó László bv. ezredes pedig a büntetés-végrehajtás bűnmegelőzésben betöltött szerepéről beszélt a Tolna Megye Bűnmegelőzési Tanács keddi ülésén.

A betöréses lopások számának Tolna megyei alakulásáról beszélt a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács soros ülésén Molnár Gábor rendőr ezredes, a bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes. Mint mondta, megyénket főként a vagyonelleni bűncselekmények terhelik, illetve ezek azok, amelyek leginkább befolyásolják a lakosság szubjektív biztonságérzetét. A bűnmegelőzés révén így ezen területen kell és lehet is eredményt elérni.

Az ezredes előadásában kiemelten a lakásbetörésekkel foglalkozott, ugyanis a 2013-ban hatályba lépett új Btk. kiterjesztette a lakásbetörés fogalmát, és emiatt félrevezetőek lehetnek a statisztikai adatok. A számokból ugyanis az olvasható ki, hogy megugrott az ilyen jellegű bűncselekmények száma, holott ez nem tükrözi a valóságot – tette hozzá a rendőri vezető.

Arról is beszélt, hogy a kisebb súlyú lopások esetében – például kertből való lopás – az elkövetők általában helyiek, a lakásbetörők azonban az esetek túlnyomó részében utazóbűnözők, akik szervezetten, profi módon követik el bűncselekményeket. A tapasztalat az, hogy a téli időszámítás alatt, a koraesti órákban történik a lakásbetörések jelentős része. A rendőrség ugyanakkor eredményesen tudott reagálni, és megyénkben 30 százalékkal csökkent az őszi óraállítás utáni időszakban, a korai sötétedéssel kapcsolatba hozható lakásbetörések száma. Ugyanis míg 2014 októberétől 2015 márciusáig kilencvenhárom ilyen jellegű lakásbetörés történt, addig 2015 októberétől 2016 márciusáig ötvenhét esetet regisztráltak. Mindezek mellett a nyomozások eredményességi mutatója is jelentősen javult.

Molnár Gábor azonban nemcsak a rendőri szerepvállalásról beszélt, hanem a lakosság felelősségéről is. Fontos, hogy mindenki tegyen biztonsági intézkedések otthona védelmében, hogy a szomszédok figyeljenek egymásra, vagy hogy feljegyezzék, ha idegen, gyanús autót látnak.

Munka, tanulás, család


A büntetés-végrehajtás bűnmegelőzésben betöltött helyéről és szerepéről beszélt az ülésen Soczó László bv. ezredes, a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Kiemelte, hogy a bűnmegelőzés nem kizárólag a rendőrség feladata, hiszen az elítéltek mintegy 95-98 százaléka előbb-utóbb szabadul, ezért fontos, hogy a szabadságvesztés ideje alatt is segítsék és előkészítsék a szabad életre való felkészülést. A parancsnok szerint ez három alappilléren nyugszik: a munka, a tanulás és a családi kapcsolatok erősítése. A társadalom számára sem mindegy, hogy a fogvatartott milyen jövőképpel rendelkezik a szabadulás pillanatában – tette hozzá.

A szabadulásra való felkészítés része a foglalkoztatás is. Ez egyrészt a képzések révén valósul meg, másrészt pedig munkáltatással. A bűnmegelőzési tevékenységük másik célcsoportja, elsősorban a középiskolások részére szervezett intézetlátogatás is, illetve a speciális bűnmegelőzési előadások, melyre a közelmúltban is volt példa. Egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt elítélt, mesélte el életének „kisiklását”, amely nagy hatással volt a fiatalokra.

Pártfogó felügyelő segít


Hegedüs Andrea a büntetés-végrehajtásban működő pártfogó felügyelői tevékenységgel kapcsoltban adott tájékoztatást a tanács tagjainak, aki megyénkben jelenleg az egyetlen büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő. A fő cél a szabadulást megelőző és szabadulást követő reintegrációs tevékenység. Tartalmi eleme a segítségnyújtás, amely lehet szociális, egészségügyi, munkaerő-piaci, mentális és életvezetési nehézségek megoldásában való közreműködés is, ezzel csökkentve a visszaesés kockázatát.

A tapasztalatok alapján, a szakmai munka és az együttműködés hatékonyságát nagyban növelte, hogy a büntetés-végrehajtással kapcsolatos feladatokat ellátó pártfogó felügyelők, már az adott bv. intézetekben teljesítenek szolgálatot.

Címke:   Szekszárd bűnmegelőzés pártfogás reintegráció