Nem ellenőrzi a kórházellátó a börtönöktől kötelezően megvett árukat

Szerző: MTI / hvg.hu

Link: http://www.magyarkurir.hu/hirek/radikalizacio-bortonokben-az-europai-bortonpasztoracios-talalkozo-tapasztalatai

Dátum: 2016.06.03.
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) nem ellenőrzi a büntetés-végrehajtás (bv) által előállított termékek minőségét, származási helyét, gyártói felelősségét – közölte a szervezet pénteken.

Az ÁEEK és a fenntartása alá tartozó kórházak a jogszabályi előírások alapján kötelesek a bv-től beszerezni bizonyos termékeket, amelyeknek az ellenőrzésére nincs hatáskörük – írták. De a szervezet hozzátette, nincs olyan információja, hogy ez a jogszabályban előírt beszerzési mód veszélyeztette volna az ellátásbiztonságot.

Az ÁEEK szerint az ilyen beszerzésre kötelezett intézményeknek van lehetőségük arra, hogy ha a megfelelő minőséget a bv nem képes biztosítani, az adott terméket mástól szerezzék be.

A Magyar Idők május 25-én közölte, hogy drágulhatnak a steril műtéti szettek, miután megszűnik a verseny az egyszer használatos, nem szőtt műtéti textíliák piacán. Az intézmények ma még mintegy tíz cégtől rendelhetnek ilyen termékeket, ám hamarosan kizárólag valamelyik börtöncégtől szerezhetik be azokat.

Hornyák László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke a szervezet május 26-ai közgyűlésén azt mondta, véleménye szerint meg kellene szüntetni a büntetés-végrehajtási intézetek részvételét az egészségügyi közbeszerzésekben.

Címke:   egészségügy közbeszerzés állami megrendelés