Brüsszel miatt akadozik a bűnözők deportálása

Szerző: Sümeghi Lóránt, Fotó: AFP / 888.hu

Link: http://888.hu/article-brusszel-miatt-akadozik-a-bunozok-deportalasa

Dátum: 2016.06.03.
Nagy-Britanniában több mint tizenháromezer külföldi elítélt vár arra, hogy deportálják őket az országból. Azonban a brüsszeli bürokrácia lényegében gátat szabott minden ilyen nemű állami törekvésnek.

A brit szigetországban egy kistelepülésnyi bűnöző vár arra, hogy kitoloncolják őket. Ebből legalább hatezer európai állampolgár, akik az állam pénzén élősködnek azért, mert Brüsszel jogilag akadályozza azt, hogy Nagy-Britannia megszabaduljon a külföldi elítéltjeitől.

Ugyanis az uniós emberi jogok lehetővé teszik azt, hogy a bűnözők egy ideig visszatartsák kiutasításukat, vagy akár azt is, hogy abban az országban kerüljenek elhelyezésre, ahol a tárgyalásuk végbe ment. Emellett sok külföldi bűnelkövető még az országba érkezésekor érdekházasságot köt vagy gyermeket vállal Nagy-Britanniában, amely a törvények értelmében már elegendő indok arra, hogy ne utasítsák ki az útlevél nélküli fegyenceket.

A statisztikákból az is kiderül, hogy a Nagy-Britanniában eltartott európai bűnelkövetők jelentős része Romániából és Bulgáriából származik, ám egy jókora lengyel kisebbség is megtalálható a börtönökben.

Az országban lévő unió-ellenes hangulatot e jelenség csupán fokozza, mivel a Brexit mellett kampányoló brit pártok már több ízben szóvá tették a brüsszeli korlátozások bénító hatását. Az ország igazságügyi minisztere, Dominic Raab szerint az ilyen extra jogosultságok miatt csak azt éri el az unió, hogy jelentősen ront a brit büntetés végrehajtás hatékonyságán.

Címke:   deportálás külföldi fogvatartottak Nagy-Britannia