Szakmát tanultak és elismerő oklevelet kaptak a sopronkőhidai fogvatartottak

Szerző: Fotó: Koszorú Mihály / cyberpress.hu

Link: http://cyberpress.hu/szakmat-tanultak-es-elismero-oklevelet-kaptak-a-sopronkohidai-fogvatartottak/

Dátum: 2016.06.04.
2016. június 3-án elismerő oklevelet adtak át a szakmaképzéseken legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó fogvatartottaknak a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben. A büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata a fogvatartottak reintegrációjának, vagyis társadalmi beilleszkedésüknek elősegítése. Ennek – az alapvégzettség megszerzésének biztosítása mellett – nélkülözhetetlen eleme a szakképzés megszerzésének elősegítése, hiszen szabadulást követően könnyebben helyezkednek el azok, akiknek szakmájuk van.

Az előrehozott tanévzárón a villanyszerelő; a festő, mázoló és tapétázó; valamint a kőműves és hidegburkoló piacképes szakmákon tanuló elítéltek vettek részt. Az elismerő okleveleket Dr. Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára és Schmehl János bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese adta át.

16-an villanyszerelő, 15-en festő, mázoló és tapétázó, ugyancsak 15-en pedig kőműves és hidegburkoló szakmát szerezhettek Sopronkőhidán. A kötelező gyakorlatok során a szakmunkás tanulók segítségével újult meg a börtön, míg a nyári szakmai gyakorlatot a börtön karbantartóműhelyében, illetve a Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft.-ben teljesíthették a fogvatartottak. A képzésben résztvevők a tanulmányi szerződés alapján ösztöndíjat is kaptak.
       
A villanyszerelők oktatását a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma, míg a festő, mázoló és tapétázók, illetve a kőműves és hidegburkolók képzését a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolája tartotta. Ezen társaságok biztosítják és finanszírozzák a gyakorlati képzés szakembereit, továbbá a szükséges anyagokat és eszközöket is. A következő tanévben a már meglévő és jól működő szakmákban újabb osztályok indulnak, de a Soproni Szakképzési Centrummal továbbiak oktatásáról is folynak az egyeztetések. Így elindulhat az elítéltek lakatos, vezeték- és csőhálózat-szerelő szakmunkásképzése mellett a szakács képzés is. A tervek szerint a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben a 2016/2017-es tanévben 120 fogvatartott kezdheti meg szakmunkás tanulmányait.

A fogvatartottak foglalkoztatása a magyar büntetés-végrehajtás kiemelt feladatai között szerepel. A foglalkoztatási ráta tavaly elérte a 87%-os szintet. Ez a szám magában foglalja a munkáltatást, az oktatást és a szakképzéseket is. A szakképzések főként olyan hiányszakmákban folynak, amelyekben a szabadultak később el tudnak majd helyezkedni, míg a börtönökben folyó oktatás során, a szakmák kiválasztásánál az elsődleges szempont, hogy azok illeszkedjenek az adott térség munkaerő-felvevő piacához. Sőt, a büntetés-végrehajtási intézetek mellett működő gazdasági társaságoknál a szakmaképzések során az elítéltek szakmai gyakorlatot is szerezhetnek. Ennek köszönhetően a fogvatartottak szabadulásuk után a megszerzett tudással felkészülten és minél nagyobb eséllyel kapcsolódhatnak be a munka világába.

A soproni szakképzés tapasztalatait is felhasználva a 2016/2017-es tanévben – főként hiányszakmákban – az ország összes jogerős elítélteket fogva tartó börtönében indulnak a képző centrumokkal együttműködve szakmaképzések. Többek között péknek, szakácsnak, villanyszerelőnek, kőművesnek, konyhai kisegítőnek, karbantartónak, vendéglátó eladónak, targoncavezetőnek, festő mázolónak tanulhatnak a fogvatartottak.


Címke:   Sopronkőhida szakmaképzés reintegráció vizsga