Öregszenek a nehézfiúk a rácsok mögött: szociális gondozó lett Zsolt, idős társain segít

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/oregszenek_a_nehezfiuk_a_racsok_mogott_szocialis_gondozo_lett_zsolt_idos_tarsain_segit/2477727/

Dátum: 2016.06.10.
Öt év alatt 1 év 4 hónappal növekedett az átlagéletkor a hazai börtönökben, egyre több az ötven év feletti elítélt. Ez többek között a szigorodó büntetőpolitikának köszönhető. Egyre hosszabb büntetéseket szabnak ki.

– A szüleim idősek és betegeskednek. Ha tevékenyen nem is tudok már segíteni nekik, legalább telefonon tudok tanácsot adni nekik. Ezért is jelentkeztem a szociális szakgondozó képzésre – mondta Zsolt. A fiatalemberrel együtt huszonnégyen sajátították el az elmúlt két évben heti huszonegy órában a szociális ápolás feladatait Szegeden.
 
A zárkatársaknak is tudnak segíteni

– Többféle szakmát lehet a szegedi börtönben tanulni, hiszen a fogvatartottak szakképzésére kiemelt figyelmet fordítunk. A szociális szakgondozó képzés viszont azért is indult, mert egyre több az idős fogvatartott – magyarázta Tikász Sándor börtönparancsnok. Éppen ezért olyan érettségizett fogvatartottakat képeztek ki, akik még maguk is hosszú időn át élvezik a szegedi fegyház „vendégszeretetét", így később idős és beteg zárkatársaik segítségére tudnak majd lenni.

Fürdetés két szivaccsal

– Tizenhat éve vagyok a rácsok mögött, és leghamarabb 2032-ben szabadulhatok. Többek között megtanultuk a tanfolyamon, hogyan kell szakszerűen vércukrot és vérnyomást mérni. Később a magát már nehezen ellátó társainknak a fürdetésében és fektetésében is segítünk majd. Sok praktikus ismeretet sajátítottam el, az egész emberi szervezet működését megtanultuk. A börtönben valóban egyre több az idős ember, sokan gyógyszereket szednek, a keringési problémák a leggyakoribbak. Régen nem tulajdonítottam nagy jelentőséget annak, ha egy társam bizonytalanul lépkedett, vagy pirosabb volt az arcbőre a többieknél. Most már tudom, hogy ez akár a magas vérnyomás jele is lehet – magyarázta Zsolt. Elmondta, hogy egy fürdetés első hallásra könnyűnek tűnhet, de kevesen tudják, hogy azt szakszerűen két szivaccsal kell végezni, és mindig az ember arcát kell először megtisztítani vele, és utána haladni lefelé.

Angolul is meg akar tanulni

A férfi az általános iskola elvégzése után olvasztárként dolgozott egy erőműben, de nem találta a helyét a világban. – Az érettségit a börtönben szereztem meg, a szociális gondozó tanfolyammal párhuzamosan teológiát kezdtem tanulni. Ez a tantárgy is emberközpontú. A diplomához középfokú nyelvvizsga kell, így hamarosan elkezdek angolul tanulni. A számítástechnika is érdekel – mesélt terveiről Zsolt. A férfi szabadulása után a kinti világban is szívesen segítene gondozóként idős és kiszolgáltatott embereknek.

– Mindenképpen elmondom majd nekik, hogy honnan jöttem, és milyen volt a múltam. Ezt a munkát csak a kölcsönös bizalom kiépítése után lehet elkezdeni, ezért nem akarok eltitkolni semmit. Ez így becsületes – mondta Zsolt.

Tanácskoznak az idős rabokról


Az idős elítéltek társadalomba való visszavezetésével kapcsolatban szervez konferenciát a jövő héten a büntetés-végrehajtás, amelyen a nemzetközi tapasztalatokra, az egészségügyi ellátásra és a szociális ellátórendszerre is kitérnek, valamint a szabadulásuk utáni társadalmi felzárkóztatásuk lehetőségeit is megvizsgálják. A szigorodó büntetőpolitika miatt hosszabb büntetéseket szabnak ki, így az időskorú fogvatartottak létszáma is megnövekedhet a jövőben.


Címke:   Szeged idősek átlagéletkor konferencia