"Akiket 5-6 éve kiedzett a fiatalkorúak börtöne, azok ülnek most a börtönökben"

Szerző: Kovács Márta / 24.hu

Link: http://24.hu/belfold/2016/06/10/akiket-5-6-eve-kiedzett-a-fiatalkoruak-bortone-azok-ulnek-most-a-bortonokben/

Dátum: 2016.06.10.
Május végén született ítélet egy kecskeméti kisboltból kakaós csigát elemelő 18 éves fiú ügyében. Az elkövetőt egy év és három hónap fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélték rablás bűntette miatt. Azért nem lopás miatt, mert erőszakos része is volt a bűncselekménynek: mikor a boltos meg akarta állítani, a fiú nem hagyta magát, és megszorította, majd kicsavarta az eladó csuklóját. A fiatal rendszeresen járt a boltba, kis dolgokat lopott, ki is tiltották onnan, hiába. A bíróságon a védő azzal érvelt, a fiú éhes volt, a boltos szerint viszont szó sem volt ilyesmiről, egyszerűen bulinak gondolta a rablást.

A fiú bűnlajstroma a kakaós csigás esetet megelőzően is már hosszú volt: a Kecskeméti Törvényszéktől megtudtuk, hogy idén februárban négyrendbeli rablás kísérletében és egy rendbeli rablásban találták bűnösnek, tavaly októberben pedig lopás vétségében. Idén áprilisban kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt állították bíróság elé. Ebben szintén bűnösnek mondták ki. Áprilisban és májusban felelnie kellett továbbá garázdaság vétségéért is két alkalommal, illetve most júniusban a bizonyos kakaós csigás rablásért. Két ügy jelenleg is folyamatban van ellene a Kecskeméti Járásbíróságon garázdaság bűntette, és testi sértés bűntette miatt. A fiatal kapott pár felfüggesztettet, küldték már fiatalkorúak börtönébe, ítélték közmunkára és rendeltek ki mellé pártfogót is.

A fiú az ítélethirdetés előtt már hét hónapja előzetesben ült, édesanyja teljesen padlóra került, húsz kilót fogyott az ügy kezdete óta, ráadásul kislánya decemberben meghalt, a párja pedig szintén börtönben van.

Megelőzhetnénk a bajt, csak nem teszünk érte


Nehezen lehet nem asszociálni más közelmúltbeli történetre az eset kapcsán. A jászapáti gólyagyilkosságot szintén fiatalkorúak követték el május elején. Az akkor általunk megkérdezett igazságügyi gyógypedagógus és pszichológus szakértő szerint abnormális dolog lenne 15 éveseket emiatt kivonni a társadalomból. Bujdosó Balázs elképzelhetőnek tartotta, hogy még korrigálható a két fiú életpályája, és sikerül a társadalom normális tagjaivá átnevelni őket.

Nemcsak az a kérdés, hogy megoldás-e a fiatalkorúak bűnelkövetésére, ha egyszerűen bezárjuk őket egy sötét börtöncellába, hanem, hogy ha bűnelkövetésről beszélünk Magyarországon, akkor miért csak a rácsok között eltöltött időre gondolunk, és miért nem esik szó prevencióról, bűnmegelőzésről vagy társadalmi reintegrációról?

A kakaós csigás ügy lezárásakor is azt mondta a bíró: a bíróság már eddig is többször próbálkozott, de a fiúval nem lehet mit kezdeni, speciális bűnismétlő.

Kakaós csigás rablás? Az csak a jéghegy csúcsa

Amikor Fliegauf Gergely kriminológus szakértőnek taglalni kezdtük, hogy a kakaós csiga lopásért elítélt fiúval már volt dolga a bíróságnak
    lopás,
    rablás,
    közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette,
    garázdaság
    és testi sértés miatt,
a volt börtönpszichológus furcsállta, hogy a média figyelme miért csak arra terelődik, hogy kirabolt egy kisboltot.

Azt mondja, az hogy a fiú már megjárta a fiatalkorúak börtönét, nem sok jót jelent. Beszélt ugyanis korábban rabokkal, akik mind azt mondták neki, hogy a legjobb edzőterep a fiatalkorúak börtöne. Ott ugyanis meg kell tanulni, hogy ki kell állni magadért.

„Ha megütnek, vissza kell ütni. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy nem ütsz vissza.”

A kriminológus szakértő szerint aki egyszer már járt a fiatalkorúak börtönében, annak nem nagyon kell félnie a jövőben. A kakaós csigás fiú is ott sajátította el csak igazán a valódi „zsivány életet”.

„Ha egy gyerek bekerül a börtönbe, mindenképp szörnyű dolgokat tapasztal meg” – hívta fel a figyelmet.


Címke:   fiatalkorúak börtönnépesség büntetőpolitika