Hesszelnek a nők

Szerző: Csontos Tibor / MixOnline

Link: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=125360

Dátum: 2016.06.13.
A börtönszlengben a hessz a zárkaajtón lévő kis ablakot jelenti. Ez a szó szerepel az első magyar női börtönrádió, a HESSZ FM nevében. Ezzel együtt már három börtönrádió sugároz nálunk, a nőké mellett ott van a SINGSING FM és a RÁCS FM is. Jogában áll hallgatni! - szól a szlogenje ezeknek a speciális rádióknak, amelyek olyannyira kezdenek feljönni, hogy a közelmúltban Budapesten megrendezték az Első Börtönrádió Konferenciát.

Az összejövetelnek – az Adj Hangot! Egyesület és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közösen szervezte - a budapesti brit nagykövetség adott helyszínt, nem véletlenül, hiszen a szigetország száztizenhárom büntetés-végrehajtási intézeteiben olyannyira népszerű a műfaj, hogy már a Börtönrádiók Szövetségét is létre kellett hozni. Miközben a világ első börtönrádiója a Texasi Állami Börtönben szólalt meg 1938. március 23-án, délelőtt 10 óra 30 perckor. „Segítsünk abban, hogy az emberek megtalálják önmagukat és segítsünk nekik visszatérni a társadalomba!” – ezzel indult útjára, és ma is ez a börtönrádiózás legfőbb célja.

Mit akarnak ezek a bűnözők? Rádiózhatnak a börtönben és még mikrofont is kapnak?  - ilyen hangok is hallatszottak a hangok Nagy-Britanniában, de hát mifelénk sem vélekedtek másként az ellendrukkerek, amikor kiderült, hogy a Váci Fegyház és Börtön is helyet adott az első magyarországi börtönrádiónak, a Rács FM-nek. Azóta a SING SING FM is sugároz a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, az ország első női börtönrádiója, a HESSZ FM pedig a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumában.

Az ötletadók és a büntetés-végrehajtás szerint is rendkívül értékesnek számít minden olyan munka és kezdeményezés, amely hozzájárul a fogvatartottak szabadidejének hasznos eltöltéséhez, és amely egyúttal segíteni igyekszik a reintegrációjukat. Márpedig a börtönrádiózás erről is szól. És arról is, hogy a segítségével közösséget építsenek, de ugyanilyen fontos, hogy a büntetés-végrehajtási intézet személyzete képes legyen a saját céljaira használni ezt a helyi rádiót.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a börtönrádión keresztül tájékoztató fórumhoz jutnak azok a civil szervezetek, amelyek a fogvatartottakkal, a társadalomba való visszailleszkedésük segítésével foglalkoznak. Az angol szakemberek elmondták, náluk a fegyőrök is tudomásul vették, hogy a börtönrádiók – amelyek természetesen felvételről sugároznak – az ő munkájukat segíti. Sőt ott tartanak, hogy sem a kormány, sem a büntetés-végrehajtás nem szól bele a börtönrádiók munkájába. - Ezzel kapcsolatban mindig elmondjuk, a börtönhöz ők értenek, a rádiózáshoz pedig mi – ismételték el Budapesten is a kulcsmondatot.
A szigetországban nyolcvanezer fogvatartottat őriznek, harminchét százalékuk heti átlagban tíz órán keresztül hallgat börtönrádiókat. Hangvételük, stílusuk pörgős, pozitív, szórakoztató és bevallottan igyekeznek hangot adni azoknak, akik szeretnék megváltoztatni az életüket.. A brit börtönrádiók, miként a Börtönrádiók Szövetségének vezetői megjegyezték, hihetetlen nagy befolyással rendelkeznek, mégsem számítottak nemzetközi figyelemre: Izrael, Svédország, Skócia, Magyarország is érdeklődött a börtönrádiózás iránt.

Ahhoz, hogy ezt a rádiót valaki hallgathassa, lakónak kell lennie az ország legszigorúbban őrzött börtönében – mondta Trinidad&Tobago egyik büntetés-végrehajtási intézetének igazgatója. Hát igen. Nagy dilemma.

Címke:   Fővárosi Bv. börtönrádió konferencia szabadidő