Klimatizált rabszállítókkal viszik a fogvatartottakat

Szerző: Harsányi Miklós, Fotó: bv.gov.hu / Somogyi Hírlap Online

Link: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/klimatizalt-rabszallitokkal-viszik-a-fogvatartottakat-670261

Dátum: 2016.06.16.
Harminckét új fogvatartott-szállítót állítottak forgalomba a napokban hazánkban, s további 31-et helyeznek üzembe hamarosan. A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet is kap egy új járművet: erről a minap tájékoztatta a BVOP kommunikációs főosztálya a Somogyi Hírlapot. Az új „kisrabót” rövidesen bemutatják majd Kaposváron.

– A büntetés-végrehajtás évente közel 80 ezer szállítást végez – közölték lapunkkal. – Ezért a szervezet 2012-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2016-ra teljes egészében megújítja a kis- és nagy befogadóképességű gépjármű flottáját. A mostani átadással együtt összesen 320 millió forintot költött e célra és közel négy év alatt sikerült a több mint 450 szolgálati gépjármű átlagéletkorát jóval kilenc év alá szorítani. A gépjárműpark megújítása több lépcsőben valósult meg, ennek során mintegy 200 gépjárművel bővült a már meglévő flotta.

Első lépésként ötven, egyenként ötfős VW Transporter és öt Mercedes fogvatartott-szállító autóbusz került a rendszerbe. Három éve 71 új jármű beszerzése történt meg, ezek főleg személyautók, mikrobuszok és könnyű terepjárók voltak. 2014-ben kezdték el a legmagasabb átlag életkorú, nagy befogadóképességű fogvatartott-szállító járművek amortizációs cseréjét, ekkor nyolc Renault Tornádó autóbuszt vásároltak. Az idén 63, kapacitását tekintve nyolc személy szállítására képes Opel Movano alaptípusú, átalakított rabszállító állt rendszerbe, s ezzel megtörtént a legrosszabb műszaki állapotú gépjárművek leselejtezése is. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága érdeklődésünkre arról is beszámolt: a gépjárműflotta megújítása során – a gazdaságosság mellett – a biztonság és a környezettudatos fenntarthatóság is szempont volt. A most elkészült 32 gépjármű a legmodernebb, környezetkímélő és csökkentett károsanyag-kibocsátású, 2300 köbcentis, 125 lóerős, Euro 5-ös motorral üzemel, s négy fogvatartott szállítására képes.

– Minden ülőhelyen két pontos biztonsági öv található, a járműveket energiatakarékos LED világítással látták el valamint klimatizált utas- és szállítótérrel rendelkeznek – tájékoztatott a kommunikáció főosztály. – Az új gépjárművek átadásának köszönhetően minden bv-intézet érintett lesz az amortizációs cserében.

Címke:   Kaposvár gépjárművek korszerűsítés fejlesztés