A tizennégyes akna foglyai – politikai elítéltek Tatabányán

Szerző: Zsíros Krisztina / KEMMA

Link: http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/a-tizennegyes-akna-foglyai-politikai-eliteltek-tatabanyan-670367

Dátum: 2016.06.17.
A politikai foglyokra emlékeztek csütörtökön a megyeszékhelyen az 56-os emlékműnél és a XIV. Szent István lejtaknánál. A résztvevő egyesületek képviselői az emlékező beszédei után koszorút helyeztek el mindkét helyszínen.

2002. augusztus 19-én helyezték ki a XIV. Szent István lejtaknánál az emléktáblát, azóta minden évben koszorúzással emlékezik az 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége (MPEK) és a Politikai Foglyok Szövetségének (POFOSZ) Komárom-Esztergom megyei szervezete azokra, akiket elítéltek és rabként dolgoztattak az említett időszakban.

Csütörtök délelőtt a polgármesteri hivatal épületében Turainé John Katalin alpolgármester fogadta az emlékezőket, ahol vitéz Kövesd Ferenc és a POFOSZ megyei elnöke, Sinkó Ferenc gondolatait hallgatták meg a résztvevők.

Szabó Sándor már az 1956-os emlékműnél szavalta el Kicsi piros templomtorony és a mi iskolánk című emlékező versét, majd koszorút helyeztek el az emlékműnél. Ezt követően együtt mentek át a XIV. Szent István lejtaknához, ahol vitéz Kövesd Ferenc folytatta visszaemlékezését.

– Amikor megérkeztünk ide Tatabányára, kiszálltunk a rabkocsiból, mindannyiunkat elhelyeztek a barakkokba. Amikor az ávósok átvették a rabtábor őrzését, még a smasszerek is rettegtek, szigorúbb lett a tizennégyes akna – emlékezett az egykor fogvatartott férfi, akit fenntartóként osztottak be. Ez bizonyos szempontból könnyebb munkának számított, mint a vájároké, másrészt viszont a legveszélyesebb helyekre mindig őket küldték. A szabadulási időszakban róla írt jellemzésben – amelyet évekkel később meg tudott tekinteni – az állt, hogy több hónap összkedvezmény megvonásban részesült többek között szemtelen magatartásért.

A ma még élő egykori politikai foglyok számáról egyébként nincs kimutatás, megyénkben körülbelül ötven tagot fog össze a POFOSZ. Még most is vitatott – mert újabb és újabb adatok kerülnek elő – a kivégzettek száma, de annyi bizonyos, az országban több mint háromszáz embert kivégeztek, több mint 26 ezer bírósági ítélet szabott ki börtönbüntetést, több ezer embert internáltak, telepítettek ki.

Címke:   politikai elítéltek megemlékezés múlt történelem