Terror a börtönökben

Szerző: Balázs Ádám Samu / mandiner

Link: http://mandiner.hu/cikk/20160617_balazs_adam_samu_terror_a_bortonokben

Dátum: 2016.06.17.
Sarkozy úgy véli, hogy állandó jelleggel mikrofonokat kellene elhelyezni a börtönökben és a megfelelő eszközökkel le kellene hallgatni az országban tevékenykedő radikális iszlamista csoportokat.

„A tettrekészség és a proaktivitás javíthat Sarkozy esélyein a következő hónapokban. A kormányellenes hangulatban Nicolas Sarkozy új válaszokat sürget az iszlám radikalizmus elleni harc terén, szerinte ugyanis a francia kormány nincs a helyzet magaslatán. A dzsihádizmus és az iszlám radikalizmus egymást tápláló problémáját felismerő jobboldali vezető négy pontban vázolta megoldási javaslatait.

A börtönökben el kell különíteni az iszlamistákat, mert a tendencia azt mutatja, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek rekrutációs központként működnek. A terrortámadásokat minden esetben olyan terroristák követték el, akik korábban már kapcsolatba léptek az Iszlám Állammal, sőt Szíriában is hosszabb ideig tartózkodtak. Annak ellenére, hogy a hatóságok számára nem ismeretlen bevándorlási hátterű személyek követik el a támadásokat, a francia kormány nem felügyeli őket elég hatékonyan, sokszor bizonyíték hiányában megszüntetik a vizsgálódást. Ahogyan a társadalomban, a börtönökben is kialakulnak olyan hot spotok, amelyek felerősítik a radikális iszlám elkötelezettjeinek nézeteit, és így további rabokat győznek meg arról, hogy szabadulásuk után terrortámadásokat hajtsanak végre Franciaországban. A börtönökben a bűnözők között megsokszorozódik azoknak a száma, akik a későbbiekben csatlakoznak az Iszlám Államhoz, éppen ezért már a legelején szükséges a potenciális terroristák elkülönítése.

Erősíteni kell a titkosszolgálatok tevékenységét a börtönökben. Sarkozy úgy véli, hogy állandó jelleggel mikrofonokat kellene elhelyezni a börtönökben és a megfelelő eszközökkel le kellene hallgatni az országban tevékenykedő radikális iszlamista csoportokat. Sarkozy szerint a börtönőröket az igazságügyi minisztériumból át kell igazolni a belügyminisztérium kötelékébe, hiszen az őrök biztonsági szolgálatot teljesítenek. A terrorszervezet bátorítja az offenzív cselekedeteket, a radikális iszlamisták sokszor bosszúként tekintenek egy-egy terrortámadásra. A lehallgatás azért szükséges, hogy a fogvatartottak ne léphessenek kapcsolatba az Iszlám Állammal, illetve egymás között is lehetetlenné váljon a stratégiaalkotás.”

Címke:   radikalizmus dzsihádizmus biztonsági kockázat