Fotókiállítás a Csillag börtönben

Szerző: Szegedi Fegyház és Börtön, Megyeri József / Promenad.hu

Link: http://promenad.hu/cikk/fotokiallitas-a-csillag-bortonben-167600

Dátum: 2016.06.20.
„Ez már a szabadság” címmel fotókiállítás nyílik június 22-én, 12 órakor a Szegedi Fegyház és Börtön kultúrkörletén az Adj Hangot Egyesület szervezésében.

A XIII. Dankó Pista Fesztivál első rendezvényét Tikász Sándor bv. dandártábornok, intézetparancsnok nyitja meg, majd az Adj Hangot Egyesület képviselője, Drubina Kamilla és Horváth Márton mesél az egyesület munkájáról. Az egyesülettel nyolc egykori börtönlakó vállalta az együttműködést, azt, hogy lefényképezik a szabadulás utáni hétköznapokat, és képeiken bemutatják, hogy mit jelent számukra a visszakapott szabadság annak minden örömével és nehézségével együtt. A szabadult elítéltek az elmúlt év végén kezdtek el felvételeket készíteni a beilleszkedés mindennapjairól. Ebben profi fotósok segítették őket - szinte napi kapcsolatban voltak az alkotókkal.

Az idén év elejére rengeteg felvételből választották ki a szakemberek azokat a fényképeket, amelyeket az ország több börtönében és külső helyszíneken civil közönségnek is bemutatnak a kiállítások nagyközönségének. Szeged mellett Budapesten, Pécsett, Egerben és Kaposváron is kiállítása kerül, vagy került az a harmincöt fotó, amelyeket a szabadság ihletett.

A projekt célja, hogy a társadalmat érzékennyé tegye a börtönből szabadultak iránt, hiszen a személyes, képekben elmesélt történetek a benti és a kinti társadalom számára sok mondanivalót tartalmaznak. Például azt, hogy börtönszerű körülményeket nemcsak a fegyintézetben tapasztalhat meg egy ember, hanem odakint is élhetnek át hasonló zárt világot.

A szegedi kiállítás kinti helyszíne volt április végén a városban a Grand Café, ahol sok fiatal megtekintette a képeket. A börtönkiállítás ennek a folytatása.

Címke:   Szeged fotókiállítás szabadulás reintegráció