Bezárva is szabadon szárnyal a fantázia

Szerző: N. Sz. / Szeged Híradó

Link: http://szegedhirado.hu/bezarva-is-szabadon-szarnyal-a-fantazia

Dátum: 2016.06.22.
Megnyílt a szegedi Csillag börtönben az a kiállítás, melynek alkotásait a már büntetésüket letöltött egykori elítéltek a szabadulásuk után készítettek az őket körülvevő, kinti világról. A rendezvény a XIII. Dankó Pista Fesztivál első programja.

A Szegedi Fegyház és Börtön időről-időre szervez különféle programokat az elítélteknek, hogy közelebb vigyék hozzájuk a kultúrát és művészeteket. A most megnyitott fotókiállítást az Adj Hangot Egyesület támogatta és szervezte. Az egyesület fő profilja a rádiózás, azon belül is a börtönrádiók indítása az ország számos intézményében, mely a szórakoztatáson túl segít visszatalálni a helyes útra. Hasonló célból indították el fotós projektjüket is.

„A szabadult elítéltekkel profi fotósok foglalkoztak, szinte napi kapcsolatban. A kiállításon nyolc amatőr fotós harmincöt képe kapott helyet, akik egyszerű, kompakt fényképezőgépeket kaptak ehhez a feladathoz. A képek azt mutatják be, milyen impulzusokkal, nehézségekkel találkoznak a szabadulás utáni hétköznapokban, esetleg milyen nehézségek érik őket” – mondta el Drubina Kamilla az egyesület egyik vezetője megnyitón.

Az elkészült képekből szakemberek válogatták ki a legjobbakat, majd az ország számos börtönében – köztük Budapesten, Pécsett, Egerben és Kaposváron – állították ki a szervezők, emellett civil kiállítóhelyek is érdeklődnek a képsorozat iránt. Szegeden áprilisban, a Grand Caféban láthatta a fotókat a nagyközönség.

A Csillag Börtönben már hagyománynak számító Dankó Pista Fesztiválon a bentlakóknak különféle előadásokkal és színházi darabokkal készülnek, valamint más büntetés-végrehajtási intézetek is képviseltetik magukat. A rendezvényen gyakran részt vesznek önkéntes művészek, előadók, akik koncertekkel színesítik az elítéltek mindennapjait. Tikász Sándor dandártábornok és az intézet parancsnoka megnyitóbeszédében is kiemelte a kultúra fontosságát a börtönben.

„Az elítéltjeink nagy része élete során még sosem járt kiállításon vagy múzeumban, így ez a fotóbemutató kiváló lehetőség arra, hogy közelebb kerüljenek a kultúrához és megismerkedjenek ezzel az újdonsággal és ha kikerülnek innen, akkor is nyitottak legyenek az efféle dolgokra. Maga a fesztivál is erre nyújt alkalmat, emellett az itt kiállított képek egykori elítéltek életét mutatja be, ami a bentlakók számára is mély mondanivalót tartalmaz” – tudtuk meg a börtönparancsnoktól.

Címke:   Szeged fotókiállítás szabadulás visszailleszkedés