Fogolynyilvántartások

Szerző: Budapest Főváros Levéltára

Link: http://bfl.archivportal.hu/adatbazisok/fogolynyilvantartasok

Dátum: 2016.06.24.
A fogolynyilvántartások között a budapesti bírósági fogházakba 1873-1923 között befogadott letartóztatottak és elítéltek, valamint a Budapesti Országos Gyűjtőfogházba 1896-1950 között felvett fegyencek, illetve az ugyanott 1896-1908 között megforduló rabok személyes adatai lettek rögzítve.  Emellett befejeződött a Gyűjtőfogház jogutóda, a Budapesti Országos Börtön 1951-ben felvett elítélt törzslapjainak felvitele is.

Az adatbázis, az abban található névanyag és egyéb információk családtörténeti kiaknázhatósága mellett a dualizmus időszakára vonatkozóan hiánypótló (a korszakból budapesti bírósági és ügyészségi büntető ügyek nem maradtak fenn). Az első világháború után a törzskönyvek az ítélet számának megadásával segíthetik az esetlegesen fennmaradt bírósági peranyag levéltári visszakeresését (ilyenek a fogvatartott priuszának feltüntetésekor is előfordulnak). Az adatbázisban található bebörtönzött személyek száma megközelíti a 300000-et.

Az adatrögzítéssel párhuzamosan történt és folytatódni fog a törzskönyvi kötetek és törzslapok digitalizálása, így a bebörtönzöttek zömének törzskönyvi bejegyzése az interneten kutatható. Korlátozás alá csak az 1924 után született személyek adatai, illetve a róluk felvett digitalizált törzskönyvi bejegyzések esnek.

A levéltári nyilvántartó rendszerben csak a fogolytörzskönyvi bejegyzések adatbázisba vitt adatai találhatók meg, ha a levéltári hierarchia, illetőleg a törzskönyvi bejegyzések rendjének megtartása és áttekintése is fontos, akkor a kutatás javasolt helye – a Magyar Levéltári Portál (utóbbi esetben az AAGISView nevű segédprogram telepítése szükséges). Az adatbázis-építés és digitalizálás által érintett levéltári iratanyagról részletesen az alábbi táblázatból (itt) tájékozódhat.

Címke:   nyilvántartás statisztika történelem archívum