Új épületrész csökkenti a zsúfoltságot

Szerző: Szatmári Friss Újság

Link: http://www.frissujsag.ro/uj-epuletresz-csokkenti-a-zsufoltsagot/

Dátum: 2016.06.27.
Nyílt napot tartottak ma a a Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Romeo Petru Poiană ideiglenesen kinevezett börtönparancsnok ismertette a börtönélet mindennapjait.

Szent Péter és Pál apostolok, a börtönökben szolgálók védőszentjeinek ünnepe közeledtével nyílt napot tartottak a Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A vendégeket Romeo Petru Poiană ideiglenesen kinevezett börtönparancsnok fogadta.

Kapacitáson felül


A szatmárnémeti Mileniului utcai börtön három megyét — Bihar, Szilágy és Szatmár — szolgál ki, 21 évet betöltött férfiakat őriznek a falai között. Női elítéltek már nincsenek itt, a néhány éve történt átszervezéseket követően őket Aradra vagy Kolozsvárra szállították. Mint a tájékoztatóból kiderült, az ún. nyitott rendszerben (egy évre/vagy ennél kevesebbre ítéltek, illetve azok, akiknek kevesebb mint egy év van hátra a szabadulásig) és részben nyitott rendszerben (legtöbb 5 év elzárásra ítélték) tartott foglyok felügyeletét látják el az intézményben. Ezenkívül van egy gyilkosságért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt személy is a szatmári börtönben. A legidősebb, akit őriznek, a 73. évét is betöltötte. Az épületegyüttes papírforma szerinti kapacitása 492 fő, ám ezt a számot túllépik, 527 személy tölti itt büntetését jelenleg. A vendégeket, azaz a sajtó képviselőit az igazgató vezette végig az intézményben. Az adminisztrációs részlegből az ún. várószoba, a látogatók és rabok találkozásának helyt adó terem és a csomagok átvizsgálására berendezett helység is megtekinthető volt. A házigazdák egy rövid filmet is levetítettek, amiből az 1896-ban, azaz az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült intézmény története megismerhető volt napjainkig bezárólag. A börtön kápolnájában és ennek bejárata előtt kiállítást rendeztek be a rabok munkáiból: origami figurák, fafaragások, goblenek, festmények, rajzok voltak láthatóak. Sőt, egy nemrégiben megjelent kiadványban három szatmári rab festményei is láthatóak. Mint elmondták, a börtön kápolnáját több felekezet használja, az egyházakkal együttműködési megállapodás van érvényben.

Új épületrész készül

Az intézmény 2015–2020-as stratégiája értelmében az egyik legfontosabb cél a zsúfoltság csökkentése. Ennek érdekében az egyik épületrészben — ahol eddig asztalosműhely működött — többszemélyes cellákat alakítanak ki, összesen 60 fogoly részére. Ugyanott felzárkóztató programoknak helyt adó részt is működtetnek majd. A munkálatok folyamatban vannak, legkésőbb ősszel lesz az átadása a felújított és átalakított résznek — magyarázta az új igazgató.

Címke:   nyílt nap védőszent Románia Szatmárnémeti