Egy nap a hűvösön

Szerző: Kádár-Dombi Katalin, Rab Zoltán / Erdélyi Magyar Televízió

Link: http://www.erdely.tv/hirek/egy-nap-huvoson?page=1404

Dátum: 2016.06.27.
Kinyitották ma a marosvásárhelyi börtön kapuját: igaz, hogy a rabok nem jöhettek ki, az érdeklődők viszont körülnézhettek a szigorúan őrzött intézményben.
 
Rácsok mindenhol: szigorú biztonsági ellenőrzés után jutottunk be a marosvásárhelyi börtönbe. Kísérőink végigvezettek az intézményen, megnézhettük a kápolnát, a szabadidő eltöltésére szolgáló szobát. A rabok járhatnak fitneszterembe, fogorvoshoz, vagy tanórára is. Vagy akár vásárolni.
 
„Minden héten két alkalommal jöhetnek ki vásárolni. A legnagyobb tumultus fizetésnapon van itt.”
 
Persze a rabok közül sem közlekedhet mindenki szabadon a börtön falai között. Akiket súlyosabb bűnökért ítéltek el, szigorúbb felügyelet alatt vannak. A marosvásárhelyi börtönben jelen pillanatban 409 ember tartanak fogva, az alkalmazottak száma pedig 209.
 
Ovidiu Ritea szóvivő, Marosvásárhelyi Börtön: „A körülmények javítása egy állandó prioritás a börtön vezetősége számára. A jövőben szeretnénk a helyek számát bővíteni. Első lépésben már meglévő helyiségeket szeretnénk szálláshellyé alakítani, hosszútávon pedig egy új szárnyat is építeni.”
 
Ma van a börtön dolgozóinak napja: ez alkalomból tekinthettek be az érdeklődők a fegyintézet életébe. Igaz, csak egy órát tölthettek a hűvösön. Holnap pedig a rabokkal is lehet találkozni: az Élő könyvtár program keretében az elítéltek mesélnek magukról.


Címke:   nyílt nap élő könyvtár Románia Marosvásárhely