A magas falakon és a szögesdróton túl

Szerző: Háromszéki Eszter, Fotó: László Róbert / Hargita Népe

Link: http://hargitanepe.eu/a-magas-falakon-es-a-szogesdroton-tul/

Dátum: 2016.06.29.
Tanévzáráskor aligha jut bárki eszébe, hogy a diákokkal egy időben a börtönben tanulók is „vakációt kapnak”. Az ő mindennapjaikba, életterükbe nyertünk bepillantást tegnap, amikor a börtön személyzetének napján – amit minden évben június 29-én ünnepelnek – a csíkszeredai börtönben nyílt napot tartottak – természetesen egyoldalút: az érdeklődők bemehettek, az elítéltek viszont nem jöhettek ki.

Június 29-én ünneplik Romániában a börtönben dolgozók napját, ebből az alkalomból a csíkszeredai börtön nyílt napot szervezett, amelyre a sajtó munkatársait, a börtönben dolgozók hozzátartozóit, civilszervezeteket, illetve a fogvatartottak rokonait is meghívták. Tegnap a csíkszeredai börtönben 354 elítélt töltötte büntetését, az alkalmazottak száma pedig 167. Folyamatban vannak az alkalmazások, nagyon sok állást meghirdettek, és remélik, hogy év végére 20-30-cal többen lesznek, hiszen annak érdekében, hogy megfelelően tudjanak dolgozni, 220 fős személyzetre lenne szükség – tudjuk meg induláskor Ionela Alexandra Chi?an szóvivőtől.A rendezvény célja, hogy hitelesebb kép alakuljon ki az intézetről, hiszen akik oda bekerültek, nem biztos, hogy a legobjektívebben nyilatkoznak, ezért szerették volna bemutatni, milyenek a körülmények – mondta Miklós Zoltán igazgató. Kérdésünkre kifejtette, a csíkszeredai börtönben zárt rendszerben vannak a rabok, általában Brassó, Kovászna és Hargita megyéből kerülnek ide azok, akik 3 és 13 év közötti, letöltendő börtönbüntetést kapnak. A börtönben alapvetően férfiak vannak, csupán néhány női szoba van azokra az esetekre, amikor valakit tárgyalásra hoznak.

Szigorú ellenőrzés


Szigorú biztonsági ellenőrzésen esik át mindenki – legyen szó alkalmazottról vagy látogatóról –, aki szeretne belépni a csíkszeredai börtön épületébe: a mobiltelefonokat az erre a célra kialakított szekrényekbe zárják, a fémdetektoros kapun való áthaladást követően pedig fellapoztatják a jegyzetfüzetet, kinyitják fotósunk objektívtokját, de még a cigarettásdobozt is. Megtudjuk, a látogatók gyakran próbálnak meg becsempészni apró, tiltott tárgyakat, például SIM-kártyát, ezért van szükség az alapos ellenőrzésre. A látogatószektorba megyünk először, tulajdonképpen itt érezhető a határvonal a kinti és a benti világ között. A börtön ezen része az, ahová a hozzátartozók is bejuthatnak. Úgy alakították ki, hogy ellenőrizni tudják a látogatókat és a fogvatartottakat egyaránt. A zárt rendszerben fogvatartottak csak üvegfallal elválasztva, telefonon beszélhetnek. Erre a célra három fülkét alakítottak ki, viszont a nyitott rendszerben fogvatartottaknak, illetve a jó magaviseletűeknek (ha a börtön igazgatója jóváhagyja) a szomszédos szobában lehetőségük van egy asztalhoz ülni. Innen nyílik egy folyosó a privát szobához, amelyet háromhavonta vehetnek használatba a fogvatartottak a meghatározott körülmények között házastársukkal, a pásztorórák időtartamát pedig nemrég emelték kettőről három órára. Aki látogatóba szeretne jönni, előzetesen telefonon vagy e-mail­ben kell bejelentkeznie, erről tájékoztató szórólapot is mutatnak, amelyen román és magyar nyelven írja a szükséges információkat. A látogatás elvileg 2 óra, a tulajdonképpeni találkozás 110 perc, hiszen a fogvatartott ilyen esetben két órára hagyhatja el a zárkáját. Betekintünk az online beszélgetésekre kialakított szobába is, ahol két számítógép található webkamerával. Azok számára engedélyezik a Skypon való kapcsolattartást, akiket nem tudnak látogatni a nagy távolság miatt, vagy a családban bekövetkezett halálesetet követően.

Parasztcsorba és zöldségleves

A látogatószektort már a túloldalon, azaz a fogvatartottak oldalán hagyjuk el, az első létesítmény egy üzlet, ahol hetente kétszer vásárolhatnak a rabok az engedélyezett termékek közül. Ezt követően a börtön konyháját vesszük szemügyre, ahol maguk a fogvatartottak is dolgoznak. A négyszáz literes kondérokban parasztcsorba és babgulyás fő, a diétás menü zöldségleves és rizs. A konyha kamrája szinte üres, délután érkezik a következő ételszállítmány. Kiderül, a fogvatartottak között többen vannak vegetáriánusok, cukorbetegek, akiknek speciális étrendet biztosítanak. A konyhából inox ételhordókban jut el az élelem a zárkákba, ahol mindenkinek van tányérja, evőeszköze, amivel megeheti. Az udvaron folytatjuk utunkat, ahol az őrtornyok között hat, néhány négyzetméteres ketrecet alakítottak ki, egy részüket felül palával födték be. Mindegyikben található egy pingpongasztal, egy rúd, amin húzódzkodhatnak, egy telefon, illetve mellékhelyiség ivóvízzel. Egy-egy ilyen ketrecben maximum húsz fő tölti a háromórás „séta” idejét, persze, ha szeretné, hiszen ez is egy jog, amit biztosítanak, és a fogvatartott eldöntheti, hogy él-e vele. Az udvaron állt a rabszállító autó, amelynek a vezetőfülkéjében található kijelzőn követik, mit csinálnak hátul a fogvatartottak. Az autó hátsó részét egy nagyobb és két kisebb részre osztották annak érdekében, hogy külön tudják választani a férfiakat a nőktől, illetve ha konfliktusban levő fogvatartottakat szállítanak, megelőzzék a verekedést.

Mágneskártyás információs pult

Végül a három szekció egyikébe látogatunk el, oda, ahol 21 napig vannak karanténban a frissen érkezettek. Ebben az időszakban elvégzik az egészségügyi vizsgálatokat, felmérik hány osztályt végeztek el, és milyen nevelésre lesz szükségük, milyen képességeik vannak munkavállalás szempontjából. A folyosó elején található a kihallgatószoba, ahol a rendőrökkel, ügyészekkel, ügyvédekkel beszélhetnek a fogvatartottak – itt is hasonló üvegfalas megoldást alkalmaznak, mint a látogatók esetében. Minden szekcióban a folyosón elhelyeztek egy információs képernyőt, amelyet egy-egy elítélt a saját mágneskártyájával aktiválhat. Ezen keresztül elolvashatják az elítéltek azokat az információkat, amire a büntetésük letöltése alatt szükségük lehet: hogy miért ítélték el, milyen kéréseik vannak, mennyit töltöttek le a büntetésükből, hány napot dolgoztak, mennyi pénzük van, illetve a vonatkozó jogszabályokat is. Ugyanezekkel a kártyákkal használhatják a folyosókon elhelyezett telefonokat. Az orvosi rendelő mellett elhaladva jutunk fel az emeltre, ahol a zárkák találhatók. A nagy vasajtók mögött egy-egy szobában 4–18 fogvatartott is lehet annak méretétől függően. A szobákban egyszerű emeletes ágyak sorakoznak, a kis ablakot szintén rácsok borítják, s bár tegnap hűvösebb volt, elképzelhető, hogy kánikulában nem épp kellemes a környezet. A szobákban televízió is található, illetve illemhelyiség – török vécével. Kérdésünkre elmondták, azért választották ezt a megoldást, mert egyrészt könnyebben tisztán tartható, másrészt ha porcelán vécécsészét tennének, megtörténhet, hogy azt összetörve egy elítélt magában vagy társaiban kárt tesz. Természetesen gumiszoba is van az intézményben, ide azok kerülnek, akik önmagukra veszélyesek lehetnek a saját zárkájukban.

Olvasás, oktatás és művészet


A börtön könyvtárát kéthetente látogathatják, körülbelül 3500 könyv közül választhatnak, amelyből 700 magyar nyelvű. Igyekeznek ugyan bővíteni a könyvtárat, de tulajdonképpen csak adományokra számíthatnak. Az olvasás is egy lehetőség a zárkákból való kiszabadulásra, de ezzel sem él mindenki. A könyvtár szomszédságában van a klubhelyiség, illetve két kisebb terem, ahol a különböző képzésekre kerül sor. Ezek falát a börtönlakók munkái díszítik, festmények, faragott tárgyak és makettek egyaránt megtalálhatók. Megtudtuk, régen volt hobbitevékenység, ennek keretében biztosítottak alapanyagokat az alkotáshoz, de mostanra szűkösebb anyagi keretek között működnek. De ha valaki tehetséges, igyekeznek alapanyagot biztosítani. A legtöbb munka egy már szabadult elítélté, aki airbrush technikával dolgozott. Kiderült, korábban művészeti iskolát végzett, és közel hároméves fogvatartása alatt sokat alkotott, munkáit ki is állították, és el is adták. A klubban mindennap vannak programok, nevelők tartanak 12-13 főnek foglalkozásokat, például egészségre nevelést. Ezenkívül a Petőfi Sándor és a Liviu Rebreanu Általános Iskolával is van együttműködési megállapodásuk, így az elítélteknek lehetőségük van az általános iskola elvégzésére román, illetve magyar nyelven. Ebben a programban egy év alatt körülbelül 100-an vettek részt, akik a kinti diákokhoz hasonlóan a múlt héten kaptak vakációt. A különböző programokban és képzéseken általában szívesen vesznek részt az elítéltek, hiszen ezekért pontokat kapnak, amivel bizonyos előnyökhöz, például több látogatáshoz juthatnak. – Nem egy romantikus világ, de valahogy meg kell találni az egyensúlyt, hogy a körülmények emberhez méltók legyenek, ne legyen káros hatása senki személyiségére, de mégis egy büntetés-végrehajtásról beszélhessünk. Ezt elérni nem egyszerű dolog – összegzett az igazgató.


Címke:   nyílt nap nyilvánosság Románia Csíkszereda