Biztonságos, klímás rabszállítót kaptak az elítéltek

Szerző: Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet / Kaposvármost.hu

Link: http://kaposvarmost.hu/videok/kaposvar-most/2016/06/29/biztonsagos-klimas-rabszallitot-kaptak-az-eliteltek.html

Dátum: 2016.06.29.
Új rabszállítót vásárolt a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, így a rabok biztonsági övvel ellátott, klímával is felszerelt gépjárművel utazhatnak. A 2016-os évjáratú gépkocsi, egy 2002-es, lejárt szállítót váltott le.

A Somogy Megyei Bv. Intézet jelenleg összesen nyolc gépjárművet üzemeltet. A fogvatartottak szállítására négy jármű áll rendelkezésre.

2014-ben új, korszerű, nagy befogadó képességű fogvatartotti szállító járművel bővült a járműpark: a Renault Tornádó nagybefogadó képességű fogvatartotti szállító autóbusz összesen 42 fogvatartott szállítására alkalmas.

2016. június 16-án került sor az új OPEL MOVÁNÓ rabszállító gépjármű átadására. 

A fogvatartottak kisebb létszámú szállítását ezen kívül kettő Volkswagen Transporter, és egy  Ford Transit  szállító tehergépjárművel  végzi az intézet. A kis befogadóképességű járművekkel négy fogvatartottat szállítása oldható meg.

A fogvatartottak szállítása az alábbi esetekben szükséges:
    Heti rendszerességgel ütemezett országos körszállítások
    Előállítások tárgyalásokra, meghallgatásokra.
    Előállítások egészségügyi intézményekbe.
    Egyéb, egyedi, jogszabályban rögzített esetekben: például kegyeleti jog gyakorlása,  súlyos beteg hozzátartozó meglátogatása.

Az intézet a tavalyi évben 1065 esetben használt előállításra gépjárművet elsősorban a megye városaiban található bíróságokra, ügyészségekre (Marcali, Barcs, Fonyód, Siófok, Kaposvár, Nagyatád), továbbá jogszabályban előírt esetekben egészségügyi intézményekbe. Egészségügyi célból 229 esetben szállítottunk fogvatartottakat az elmúlt évben.

A gépjárművek 2015-ben  összesen csaknem 165.000 km-t tettek meg.

A büntetés-végrehajtás évente közel nyolcvanezer szállítást végez, ezért a szervezet 2012-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2016-ra teljes egészében megújítsa a kis- és nagybefogadó képességű gépjármű flottáját. A mostani átadással együtt összesen 320 millió forintot költött e célra és közel négy év alatt sikerült a több mint 450 szolgálati gépjármű átlagéletkorát jóval 9 év alá szorítani. A gépjárműpark megújítása több lépcsőben valósult meg, ennek során mintegy 200 gépjárművel bővült a már meglévő flotta.

A megújítás első lépéseként 50 db, egyenként ötfős kapacitású Volkswagen Transporter és 5 db Mercedes típusú fogvatartott-szállító autóbusz került be a rendszerbe. 2013-ban 71 db új jármű beszerzése történt meg, ezek főleg személyautók, mikrobuszok és könnyű terepjárók voltak. 2014-ben megkezdtük a legmagasabb átlagos életkorral rendelkező, nagy befogadóképességű fogvatartott-szállító gépjárművek amortizációs cseréjét, amely során 8 db Renault tornádó típusú autóbuszt vásároltunk. Az idei évben összesen 63 db, kapacitását tekintve nyolc személy szállítására alkalmas új Opel Movano alaptípusú, átalakított rabszállító gépjármű állt rendszerbe, ezzel megtörtént a legrosszabb műszaki állapotú gépjárművek leselejtezése is.

A gépjárműflotta megújítása során – a gazdaságosság mellett – a biztonságosság és a környezettudatos fenntarthatóság is szempont volt. A most elkészült 32 db gépjármű a legmodernebb, környezetkímélő és csökkentett károsanyag-kibocsátású, 2300 köbcentis, 125 lóerős Euro 5-ös motorral üzemel, és 4 fogvatartott szállítására képes. Minden ülőhelyen 2 pontos biztonsági öv található, a járműveket energiatakarékos LED világítással látták el, valamint klimatizált utas- és szállítótérrel rendelkeznek. Az új gépjárművek átadásának köszönhetően minden bv. intézet érintett lesz az amortizációs cseréjében.

Címke:   Kaposvár gépjárművek fejlesztések átadás