Soha többet...

Szerző: 10kerkult.hu

Link: http://www.10kerkult.hu/suli/9672-soha-toebbet.html

Dátum: 2016.06.29.
Régóta tart prevenciós programként börtönlátogatást diákoknak a Budapesti Fegyház és Börtön. Idén már 70 csoport látogatott a Kozma utcába.

A Budapesti Fegyház és Börtön évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a büntetés-végehajtási tevékenység széles körben megismerhetővé váljon. Az intézet vezetése elkötelezett amellett is, hogy a fiatalok megértsék, miért fontos a bűnmegelőzés. A prevenciós célok megvalósítása érdekében kialakított együttműködések és szakmai programok eredményeit elemezve megállapítható, hogy az évi kb. száz intézetlátogatásnak közel háromnegyedét a középiskolás korosztály számára szervezik – idén már közel 70 látogatás volt és továbbra is várják az érdeklődőket.
Az intézetlátogatásokat előzetes egyeztetést követően, az oktatási intézmények útján érkező megkeresések alapján bonyolítjuk. A 14. életévüket betöltött diákokból álló csoportokat tanári kíséret mellett, a fogvatartási körletek napirendjéhez igazítva fogadják.

A csoportok a büntetés-végrehajtás rendszeréről, alapvető feladatairól szóló bevezető gondolatokat és a Gyűjtő történetének rövid bemutatását követően jutnak el a fogvatartási körletre, ahol közvetlenül is megtapasztalhatják a börtön miliőjét. A körletfolyosók és egyes közösségi helyiségek megtekintése mellett zárkába is be is léphetnek a diákok.
Annak érzékeltetésére, hogy milyen az élet a börtönben, a fogvatartottak egy napját mutatják meg, kiemelve a jogok és kötelezettségek rendszerét, a kapcsolattartási formákat, az oktatási és munkáltatási lehetőségeket, a főbb napirendi pontokat, valamint a személyzet ehhez kapcsolódó feladatait. Az elhangzott tájékoztatást és az elsődleges benyomásokat megerősíti az a körülmény, hogy a látogatás során a körleten folyamatosan zajlik az élet, így a diákok a tényleges napi működésbe is betekintést nyerhetnek.

A látogatás tapasztalatait még életszerűbbé teszi az a fogvatartotti előadás, melynek során az elítéltek a bűnnel, a büntetéssel, illetve a szabadságvesztéssel kapcsolatos gondolataikat és élményeiket dolgozzák fel és mutatják be a tanulóknak. Ennek során szerephez jut a bűncselekmény elkövetését megelőző élet, az ahhoz vezető út, a mindennapos börtönvalóság és a szabadulást követő tervek.
A fogvatartottakhoz intézett leggyakoribb kérdés az, hogy mit csinálnának másképpen, ha vissza lehetne tekerni az időt. A börtönlátogatás során a fiatalok testközelből érezhetik, milyen, amikor valaki a rossz utat választja. Tapasztalataik szerint a látogatásnak ennél a pontjánál fogalmazódik meg bennük az a gondolat, hogy soha többet nem szeretnének börtönben járni, főként nem elítéltként.

A visszajelzések alapján a preventív célú intézetlátogatási program mind a diákok, mind a tanárok körében sikeres. A KREA TV idén májusban Börtönséták címmel filmet készített a bűnmegelőzésről, mely a Budapesti Fegyház és Börtönben tett intézetlátogatást is feldolgozza.

Címke:   Budapesti Fegyház és Börtön börtönlátogatás