Légionisták lettek a Csillag elítéltjei

Szerző: K. G. G., Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/legionistak_lettek_a_csillag_eliteltjei/2480717/

Dátum: 2016.07.01.
Öt börtön amatőr színészcsapata mérkőzött meg egymással tegnap Szegeden, a börtönszínházak országos régiós elődöntőjében. A szegediek Rejtő Jenő A három légionista című bohózatát személyes élményekkel feldúsítva adták elő.

– Muszáj humorizálni a börtön falain belül. Az ember nem élheti le a mindennapjait magába fordultan, búskomorságban. A Csillagról köztudott, hogy elég „ideges" emberek élvezik a vendégszeretetét, de azért mindenkivel lehet viccelni – mondta a 43 éves Márton a börtönszínházak régiós elődöntőjében a Szegedi Fegyház és Börtönben.

A szegedi börtönszínészek Rejtő Jenő A három légionista című bohózatát adták elő. A remek orgánummal rendelkező férfit komoly casting után választották ki a francia idegenlégió világát megidéző bohózatba a korrupt Őrmester szerepére.

– Öt éve vagyok bezárva, és még huszonöt évem van hátra. Szerepemmel ellentétben nem gazdasági bűncselekmény miatt ültettek le. Az orgánumom pedig kicsit a cigarettázásnak is köszönhető. Visszaeső vagyok, korábban már vettem részt különböző szavalóversenyeken a börtönökben. De ilyen nagy lélegzetű előadásban még nem szerepeltem. Két hét alatt tanultam meg a szerepem, ami elég nehezen ment, mert bár mindenki tanul és dolgozik, de mégis másfajta koncentrációt igényelt a megszokottól – magyarázta Márton. A kilenc elítéltből álló társulat két hónapig gyakorolta mindennap munka után a Rejtő-darabot.

Ezeket a műveket adták elő Szegeden

Madárka szállott (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei BvI)
Lopótök, avagy a Mari nem olyan (Állampusztai Országos BvI)
Kukás Guru (Békés Megyei BvI)
Oscar Wilde: A boldog herceg (Bács-Kiskun Megyei BvI)
Rejtő Jenő: A három légionista (Szegedi Fegyház és Börtön)

– Az első hónapban szövegkönyv volt a kezünkben, de az a színpadi alakítás rovására ment. Az utolsó hetekben már szövegkönyv nélkül próbáltunk. Mindenki megtanulta a másik szövegét is, hogy szükség esetén tudjunk egymásnak segíteni. Az előadás alatt ismét szabad embernek érzetük magunkat – mondta Márton.

A darab világát az elítélttársulat hűen adta vissza, hiszen az egyik szereplő, a Mautnert alakító férfi maga is megjárta a francia idegenlégiót – az ő tapasztalatait is felhasználták Rejtő Jenő művéhez. A Kucserát alakító Zsoltról nemrég írtunk lapunkban, amikor sikeres szociálisgondozó-vizsgát tett a Csillag börtönben. A fiatalember mindent megtett a hiteles karakter megformálásáért, előadás közben vágták le nullás géppel a haját. Nem hiába hullt a haja a férfinak, a zsűri az öt produkció közül a szegedit találta a legjobbnak. Az országos börtönszínházak versenyén öt elődöntőt tartottak, a legjobb öt előadást a győztes csapatok a budapesti József Attila Színházban adják elő augusztus 12-én, ahová hozzátartozóikat is meghívhatják.

Címke:   Szeged börtönszínház verseny régió kultúra