Jóvátételi program a Hetedhét Játékvárosban

Szerző: Vágvölgyi Nóra / Békéscsabai Médiacentrum

Link: http://www.behir.hu/2016/07/04/jovateteli-program-hetedhet-jatekvarosban

Dátum: 2016.07.04.
A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Mi egy Másért Közhasznú egyesület közötti együttműködés részeként a fegyencek segítettek a Hetedhét Játékváros előkészületeiben. A börtön lakói önként jelentkezhettek a jóvátételi programra.

Lassan minden asztal és dekoráció a helyére kerül. A Hetedhét Játékváros táborlakói hamarosan megtöltik majd a Lila iskolát. A gyulai program szervezői minden évben más kultúrát dolgoznak fel, idén Ázsiára esett a választás.

- Idén 228 gyerekünk lesz 67 segítővel. Tehát több mint 300-an leszünk a két hét alatt itt az iskolában, ami egy kicsit hetedhét várossá fog átalakulni – osztotta meg velünk Szabó Enikő, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület szakmai vezetője.

Előtte azonban sok munka vár a szervezőkre. Hiszen mindössze 3 nap alatt épül fel a kéthetes tábor valamennyi helysége. Ebben segítenek a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottai. A jóvátételi program lehetőséget ad a fegyenceknek, hogy az általuk elkövetett bűnt ily módon próbálják jóvá tenni, de a társadalom befogadóképessége, előítélete is pozitív irányba mozdulhat ezáltal.

Sal András, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet sajtóreferense szerint, egyre elfogadóbbak az emberek, nem lepődnek meg, ha találkoznak velünk a Gyula különböző pontjain, és a fogvatartottak is próbálnak beilleszkedni az itt lakók közé.

A fegyencek körül legtöbben nem először vesznek részt ezen a programon. Mint mondják jó érzés, hogy tudnak tenni valami jót, segíthetnek másoknak és ezt meg is becsüli a város.

A jóvátételi program sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy több városi egyesület is kiáll a kezdeményezés mellett. Ezek közül csak az egyik a Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület, amely a színházi előadásokon kívül, a tábori előkészületekben is szívesen fogadja a börtön lakóit.


Címke:   Gyula jóvátételi munka együttműködés