Börtön és társadalmi érdek

Szerző: Zubreczky Antal / Székey Hírmondó

Link: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/velemeny/79143-Brtn-trsadalmi-rdek.html

Dátum: 2016.07.05.
Tallózom a hírek között: a rahovai börtönben egy rab gyújtogatott, több őr kórházba került. A tavaly háromnaponként meghalt egy elítélt a román börtönökben. Az igazságügyi miniszter asszony felveti egy nagyobb méretű amnesztia gondolatát, mert a CEDO Romániára akár évi nyolcvanmillió euró büntetést is kiszabhat a nem megfelelő fogva tartási körülmények miatt.

A forradalom előtt ajánlatot kaptam, hogy egy modernnek számító börtönben tanítsak, van ott sok iskolázatlan egyén, jó fizetésért. Másfél órás látogatás elég volt, hogy egy életre szóló borzalmas emlékkel maradjak, annyira nyomasztó az ottani légkör, semmi pénzért nem vállaltam volna.

Volt alkalmam elbeszélgetni volt elítéltekkel. Az egyik helyes útra tért, de egy robot gazdagabb lelkivilággal rendelkezik, mint az az ember, és csak egy nyilatkozott úgy, hogy megbánta, amit tett, és komolyan meg akar javulni. A többiek vagy tagadták bűnösségüket, vagy bosszút esküdtek a lebuktatóikkal szemben, vagy a fogva tartóikról állították, hogy készek lennének meg is ölni azokat.

Az USA magasan vezeti a világranglistát a börtönlakók arányát illetően. Javulás nulla. Nem titok, hogy egy fogvatartottra ott is, itt is sokkal többet költ az állam, mint egy munkanélkülire vagy diákra. Megéri? Mert ha csupán a „fájjon neki is” elv vezérli az igazságszolgáltatást (a becsületes emberek pénzén!), akkor ez erősen primitív gondolkodásmódról tesz tanúbizonyságot. Kinek használ, ha egy ember semmittevéssel senyved az állam pénzén, és aztán testileg-lelkileg összetörten tér vissza a társadalomba, beilleszkedésre képtelenül?

Az ősi mózesi törvényben egy világos alapelv érvényesült: a vétkes kárpótolja a megkárosítottat, és azon felül fizessen büntetést; ha nem tud fizetni, (kényszer)munkával dolgozza le. Börtönről nem esik szó. Vagy, aki ezt nem fogadja el, olvassa el Tolsztoj fejtegetéseit a témában. Távol áll tőlem a nosztalgiázás, de emberségesebbnek és hasznosabbnak találtam azt, amit a régi rendszerben saját szememmel láthattam: elítéltek kényszermunkahelyen dolgoztak, szigorúbb felügyelet alatt, a fizetésnek csak egy töredékét kapták kézhez, de lehetőségük nyílt megemberülni.

Nem vagyok szakember. De ha egy rendszer annyi ideje rosszul működik, változtatni illene.

Címke:   börtönbüntetés vélemény hatékonyság Románia