Tudja, mit jelent az 5 pontos börtöntetkó?

Szerző: Pais-H.Szilvia, Fotó: Nagy Zoli / Nyugat.hu

Link: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/bortontetovalas_trend_2016_tatooo_szombathely

Dátum: 2016.07.05.
Az se semmi, hogy a saját vérével festő New York-i képzőművész munkáit is másolják már a magyar börtönökben – tetoválás trendek kint és bent, Szombathelyről.

Izgalmas egy tematikával rukkolt elő a hétvégén a szombathelyi Múzeumok Éjszakája, az egyiptomi kezdetektől a mai börtön- és utcai műfajokig ezen a szombati estén majdnem minden a tetoválásról szólt.

Több előadáson át szakemberek boncolgatták a témát. Az egyik legérdekesebb a Képtárban megtartott kerekasztal-beszélgetés volt, amiben részt vett Fliegauf Gergely kriminálpszichológus, Franken Vivien tetováló művész és Töttös Kata képzőművész. Szily Nóra televíziós műsorvezető faggatta őket. Mi pedig jegyzeteltünk, hogy közreadhassuk a legérdekesebb dolgokat:

Mit jelölhet a tetoválás?

kommunikációt a testtel
csoporthovatartozást, identitást adhat
önkifejezési forma
a szabadság megtestesülése, azt tehetem magammal, amit akarok, azt varratok magamra amit akarok
 
A mostani ötvenes-hatvanas generáció még úgy nőtt fel, hogy a tetoválás tiltott gyümölcs, alvilági stigma. Jó ha a tévében zenészeken láttak, börtönből szabadultak és metálos keményfiúk varrattak magukra. A 90-enes években aztán azon kaptuk magunkat, hogy a tinédzser-identitás egyik, szinte kötelező eleme lett egy-egy pillangós vagy nonfiguratív tetkó. Sokaknak még ma is szokni kell, hogy a tetoválás nem csak fura divat, hanem alkalmazott művészet, sajátos önkifejezési forma, aminek helye lehet akár a szombathelyi Képtárban is.

Külön műfaj: ami izgalmas szimbólumrendszerrel bír, ez a börtöntetoválás


A hazai börtönvilágot és tetkókultúrát kutatja Fliegauf Gergely kriminálpszichológus is, aki számos érdekességet osztott meg velünk, laikusokkal. A börtönpopuláció egyébként – mesélte - nagyon hasonló okokból varrat magára, mint az ősi időkben, a törzsi kultúrák népei. Elsődleges a csoporthovatartozás, az identitás jelölése.

A jégbe fagyott Ötzin, akinek tetemét 5300 évesre saccolták, több mint ötven tetoválást találtak. Érdekes vonalakat fedeztek fel az ízületei felett, ezek a kutatók szerint a reumatikus fájdalmak feloldására szolgáltak. A tetoválást ősidők óta használták egyébként a beavatás, a gyógyítás, a lázadás elemeként, egy csoporthoz való tartozás jelöléseként, az ellenfél megfélemlítésére.

Fliegauf Gergely szerint a magyarországi börtöntetoválások közül a leggyakoribb a hüvelykujj és a mutatóujj közé tett 5 pont. Ezt a jelet tököli börtöntetoválásnak hívják, ott szinte mind a mai napig kötelező. Ez a stigma az embert jelöli a négy fal között, jelentése: a illető megjárta a börtönt.

A vallásosságon túl hasonló jelentéssel bír az „aszódi börtönkereszt”, ami egy kettős kereszt, jobb oldalán egy ponttal. Az aszódi börtönben sokáig ezt tetoválták.

A másik leggyakoribb börtöntetkó a VL felirat.


Mit jelent?

Vatos Locos:
vato = haver
loco = őrült
Spanyol (mexikói) területről származó kifejezés szabad fordításban ennyit tesz: „őrült haver”.

A kifejezés „A vér kötelez” című két és fél órás monstre kultuszfilmből származik. Aki ezt a tetoválást meglátja, tudja, hogy roma identitású emberrel van dolga. Testvériséget, együvé tartozást jelent. Azok, akik ilyen tetoválást viselnek, megvédik egymást a börtönben is.

Pókháló, pillangós csajszi és a kártyalapok

ÜSS!” vagy a „SZERETLEK MARI” feliratok lassan kikopnak a börtönökből, felváltották más a szimbólumok, a portrék és az angol kifejezések, de a négy fal közé zártság, a hely szelleme is megihleti a rabokat.

A pókháló a könyökre vagy a vállra varratva arra utal, hogy az illetőt már elkapták és börtönben volt. A kábítószer-használóknak is vannak speciális motívumaik, ilyen a kenderlevél vagy a pókháló a könyökön – ez utóbbinál a háló sokszor a „bent” eltöltött éveket szimbolizálja.

Meztelen nő pillangószárnnyal, ez a másik leggyakoribb minta, már művészibb motívum. Jelentése evidens.

A magyar börtönökben is egyre gyakrabb, hogy a tehetségesebb rabok élő, szubkultúrák által felkapott képzőművészek munkáit másolják. Közülük az egyik legnagyobb hardcore sztár a New Yorkban élő Vincent Castiglia, aki maga is egész testén tetovált, és káprázatos technikai bravúrral fest, saját vérével. Őrületes munkái vannak, érdemes ráguglizni.

Címke:   Szombathely tetoválás Múzeumok éjszakája