Szabadnak érzik magukat a kapáló elítéltek Nagyfán

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Fotó: Török János / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szabadnak_erzik_magukat_a_kapalo_eliteltek_nagyfan/2481287/

Dátum: 2016.07.06.
Száz elítélt dolgozik naponta a Nagyfa-Alföld Kft. 650 hektáros termőterületén a nagyfai büntetés-végrehajtási intézetben. A munka a végtelen kukoricásban, a kapálás a szabad ég alatt szabadságérzetet ad a fogvatartottaknak, akiknek már csak néhány hónapuk van hátra a szabadulásig.

– Nagy odafigyeléssel és szeretettel végzem a munkám. A fizetés persze csak névleges, de az megfizethetetlen, hogy a természetben dolgozhatok. Ilyenkor szabad embernek érzem magam, és az immunrendszerem sem gyengül le – mondta a nagyfai börtönben mezőgazdasági munkát végző László. A férfi három hónapja raboskodik Nagyfán, előreláthatólag jövő márciusban szabadul.

A napokban kezdődött el a mezőgazdasági munka dandárja a Nagyfa-Alföld Kft. 650 hektáros termőterületén, ahol elítéltek segédkeznek a betakarítási és növényápolási munkákban. Kukoricát címereznek, aratják a gabonát és a repcét, szóját és napraforgót termesztenek, kapálnak a fűszerpaprikásban.

– A gyulai fogházból kerültem egy hónapja Nagyfára, ahol azonnal beálltam a mezőgazdasági munkások közé – mondta Attila. – Tökéletes társaságba kerültem, jókat szoktunk viccelődni munka közben. Korábban is címereztem már kukoricát napszámban, nem volt nehéz újra beletanulnom. A szabad életben soronként 900 forintot kaptam, egy nap alatt tíz sorral végeztem. Itt az órabér 200 forint. Ezt a munkát nem a pénzért, hanem a szabadságérzet miatt csinálja az ember. Négy hónap múlva kerülök ki innen, utána vagy kőműves leszek, vagy elhagyom az országot. Nagyfán sokkal szabadabbnak érzem magam, mint a gyulai fogházban a négy fal között – magyarázta a 38 éves elítélt.

A 23 esztendős Gyuszi hosszú ujjú ingben és hosszúnadrágban kukucskált ki a kukoricaszárak közül. – Fenemód csíp a kukorica levele – mondta mosolyogva a homlokát törölgető vidám fiatalember. Társai, miközben a mezőgazdasági munka szépségeit és nehézségeit ecsetelte, cigány származásával ugratták. – Ezt szeretem bennük, hogy mindig mókáznak – vette könnyedén a froclizást Gyuszi. A fiatalember elmondása szerint apja földbirtokos, márciusi szabadulása után a családi gazdaságban szeretne elhelyezkedni.

Szöllősi Zsolt ezredes elmondta, hogy a nagy nyári betakarítási munkákban száz elítélt dolgozik naponta a földjeiken. Nagyfán jelenleg kicsit több mint négyszáz fogvatartott él, a krónikus utókezelő részlegen 70-en vannak, ők alkalmatlanok a munkára. A többiek szabad ég alatti munkavégeztetése biztonsági okokból kockázatos, ezért őket nem oszthatják be mezőgazdasági feladatokra.

Címke:   Nagyfa Szeged bv.kft. munkáltatás reintegráció