Óvadékkal csökkentenék a börtönök zsúfoltságát

Szerző: K. G. G., Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ovadekkal_csokkentenek_a_bortonok_zsufoltsagat/2481412/

Dátum: 2016.07.08.
Bővítenék az óvadék kifizetésének lehetőségét, készpénz mellett már forgalomképes ingatlant is elfogadnának biztosítékként. A bíróságok az elmúlt tíz évben nem sűrűn éltek óvadék kiszabásával.

Tudta-e?

Az óvadék összegét a gyanúsított vagyoni helyzete is befolyásolja. A megállapított óvadékot a bíróságok gazdasági hivatalában kell befizetni, ami után az előzetes fogvatartásban levőt haladéktalanul szabadon kell bocsátani. Az óvadék akkor jár vissza, ha a gyanúsítottnak más okból is elrendelik előzetes letartóztatását, az ügyész mégsem emel vádat, illetve a bíróság jogerősen befejezi az eljárást. Ha az ügyben jogerős szabadságvesztést szabnak ki, a befizetett összeg csak annak megkezdésekor jár vissza. Az óvadék összege Magyarországon átlagosan 6-10 millió forint, de az eddigi legmagasabb kifizetett óvadék összege több mint 80 millió forint volt.

Szélesebb körben tenné lehetővé az óvadék alkalmazását az Igazságügyi Minisztérium. Ha elfogadják az új büntetőeljárási törvényt, az véleményük szerint a fegyintézetek zsúfoltságát is csökkentheti. A biztosítékot jelentő pénz mellett már értékpapír vagy forgalomképes ingatlan formájában is leróható lenne az óvadék.

Magyarországon a jelenleg fogvatartottak ötöde van előzetes letartóztatásban, akik körében alkalmazni lehetne az óvadékkal való szabadlábra helyezést. Éppen tíz éve vezették be, de csak akkor lehet élni vele, ha „mindössze" a gyanúsított szökésétől kell tartani. Tanúbefolyásolás vagy a bizonyíték eltüntetésének lehetősége már kizárja alkalmazását.

– Az óvadék intézménye nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – mondta Palánki Zsolt. A szegedi ügyvéd szerint az alapjául szolgáló ingatlanra való kiterjesztés se hozna jelentős változást. – Nagyon szűk az a kör, akiket kizárólag szökés és elrejtőzés veszélye miatt helyeznek előzetesbe. De ha csak emiatt is állapítja meg a bíróság a letartóztatás elrendelését, az óvadékkérelmet a vádhatóság legtöbbször nem támogatja, és azt a bíróság is elutasítja. Egyik ügyfelemet kizárólag szökés és elrejtőzés veszélye miatt akarták előzetesbe helyezni, el is fogadták az óvadékkérelmünket, de annak összegét 20 millió forintban állapították meg, amit nem bírt kifizetni. Egy esetleges ingatlanfedezet esetén is tud olyan összeget mondani a bíróság, hogy azt az ember ne tudja felajánlani. Nem hinném, hogy emiatt jelentősen csökkenne a zsúfoltság a börtönökben – vélekedett az ügyvéd.
 
– Az óvadék megállapításakor a bíróságnak figyelembe kell vennie a bűncselekményt és a gyanúsított személyi körülményeit. Ezekkel együtt kell vizsgálni, hogy milyen összeg letétele mellett valószínűsíthető, hogy a gyanúsított nem szökik meg a hatóság elől – közölte a Szegedi Törvényszék. A szegedi bíróságon az elmúlt években átlagosan 5-10 esetben kérték óvadék megállapítását. Az országban tíz év alatt kétezer próbálkozásból alig ezer esetben engedélyezték óvadék letételét.

 

Címke:   óvadék zsúfoltság büntetőeljárás tervezet