Ezerfős börtön épülne a település határában

Szerző: Szoljon.hu

Link: http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/ezerfos-borton-epulne-a-telepules-hataraban-673281

Dátum: 2016.07.07.
A volt szovjet katonai repülőtér hasznosítására sok terv készült már, sőt egy időben eladásra is hirdette a madarasi önkormányzat. A mostani településvezetésnek azonban határozottak vele a céljai.

Tavaly eredményesen pályáztak, s a döntés értelmében ide épülhet a korábbi ötszáz helyett ezer férőhelyes börtön. Az egyeztetésekről Guba László polgármestert és a helyieket kérdeztük. – Már nagyon kellenének Kunmadarasra a munkahelyek, mert a fiatalok sorra hagyják itt a települést – vélekedett péládul egy idősebb helybeli,  Nagy Józsefné.
– Mi, öregek nem sokat tehetünk, de a reptérre tervezett börtön talán sok madarasi és környékbeli szakembert hazahoz – véli Nagy Józsefné Marika néni, akinek unokája is külföldön dolgozik. – Ha volna itt biztos állása, hazajönne - mondja könnyes szemmel az idős asszony, miközben a megállóban a karcagi buszra vár.

– Ismerős a helyzet – erősíti meg a polgármester – engem is rendszeresen keresnek olyan hozzátartozók, akiknek gyereke a munka miatt hagyta el a települést. Volt, aki sírva mondta, nem azért nevelte fel gyerekét, hogy tőle távol éljen. Fontos lenne, hogy visszajöjjenek Madarasra ezek a fiatalok. Mi, a képviselő-testület tagjai is úgy érezzük, a börtön megépítése óriási lehetőség erre – mondja Guba László, aki az elmúlt héten a Tiszalökön megépült börtönben volt egyeztetésen.

– Augusztusra a felajánlott húsz hektáros területünk külön helyrajzi számot kap, akkor kezdődik a tervezés, engedélyeztetés és kiviteleztetés közbeszerzése. Az is elképzelhető, hogy a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja a börtönök építését. Augusztus 4-én nálunk lesz egy járási, kibővített szintű megyei találkozó, melyen a térség vezetőivel és a kormányhivatal képviselőivel. Ekkor kapunk tájékoztatást arról, hogyan valósulna meg a személyi állomány képzése, kiválasztása, hiszen a börtön már elkezdte a személyzet toborzását, a képzés akár másfél év is lehet. A Tiszalökön látottak alapján az első ötletem az volt, érdemes volna nálunk is egy patyolatot ide telepíteni, hiszen van a közelünkben egy kórház és más bv-intézetekből is lehetne bérmunkát vállalni. Feldolgozóüzemekben is gondolkozunk, a környező településekkel  beszélgettünk már erről. Néhány héten belül kapjuk meg a közművek igényét, ivóvíz esetében azt szeretnénk, ha a repülőtéren meglévő kilenc fúrott kutunkat – melyeket bevizsgáltattunk, ivóvíz és ásványvíz minőségűek – használnák egy házi vízellátó kiépítésével, és helyi szennyvízkezelővel. Akkor a településnek az áram és a gáz kiépítéséről kellene gondoskodni. A közműveket 2017 év végéig kell biztosítani, ami térségi összefogással megvalósítható – véli a településvezető. – Miután az önkormányzatnak a közmű kiépítése jelentős összeg lesz, azt szeretnénk elérni, hogy egy részét visszakapjuk esetleg beszállítóként, hiszen az állattartó telepünkön most is vannak juhok és őshonos baromfik, s közel négyszáz hektáron gazdálkodunk a reptér területén. Az önkormányzat abban is partner lenne, hogy akár a bv területén előállított termékekhez jussunk olcsóbban, vagy az ott megtermelt gyümölcsöket dolgozzuk fel szörpnek, lekvárnak, vagy akár ásványvíz palackozót is indíthatnánk. A környező településeken is sok olyan árut megtermelnek, előállítanak, amit a börtönbe is szállíthatnának, ez munkahelyeket jelentene Guba László szerint.

Úgy tudjuk, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által végzett felmérés alapján, ha Kunmadarason megépülne a börtön, Karcag környékéről ötven bv-s jelezte, váltana és hazajönne dolgozni. Tudnak több olyan rendvédelmi végzettségűről is, aki bár elhagyta a pályát, de hazajönne, s újra szakmájában helyezkedne el.

Címke:   börtönépítés toborzás alkalmazottak Kunmadaras