Hadifogolytábor a Csillagban: túlélők jelentkezését várják

Szerző: Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hadifogolytabor_a_csillagban_tulelok_jelentkezeset_varjak/2482411/

Dátum: 2016.07.14.
A Szegedi Fegyház és Börtön történetével kapcsolatos kutatások egy, az intézet múltjának a közvélemény előtt még nem ismert időszakára bukkantak: kiderült, hogy a Vörös Hadsereg 1944 szeptemberétől 1945 májusáig katonai hadifogolytábort tartott fenn az épületben.

A Szegedi Fegyház és Börtön történetével kapcsolatos kutatások egy, az intézet múltjának a közvélemény előtt még nem ismert időszakára bukkantak: kiderült, hogy a Vörös Hadsereg 1944 szeptemberétől 1945 májusáig katonai hadifogolytábort tartott fenn az épületben. A tábor fennállása alatt a szegényes élelmezés, a rossz higiénés viszonyok, az embertelen körülmények és a rossz bánásmód miatt több mint háromezer hadifogoly vesztette életét, míg az intézet falain belül az őrzött hadifoglyok száma meghaladta a tizenkétezer főt. A hadifogolytábornak még nincs emlékhelye Szegeden. Az intézmény most konferenciával készül megemlékezni az áldozatokról  - ennek kapcsán túlélők felkutatásában és tárgyi emlékek felajánlásában kérik a lakosság segítségét.
 
A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, valamint a Szegedi Fegyház és Börtön - a Csongrád Megyei Kormányhivatallal, a Csongrád Megyei Levéltárral, valamint a Szeged-Csanádi Megyéspüspökséggel együttműködésben - a szovjet hadifogolytáborral foglalkozó emlékkonferenciát készít elő, mely egyúttal a tábor fennállásának időszakában ártatlanul fogvatartott sorstársak, illetve elhunyt áldozatok emléke előtti tiszteletadásra is szolgálna. A rendezvényre várhatóan 2016 őszén kerül sor, a Szegedi Fegyház és Börtön I. objektumában.
 
A hadifogolytábor történetének, a korszak hiteles bemutatásának érdekében a szervezők kérik azokat a túlélőket, hozzátartozóikat, vagy az ügyet egyébként segíteni szándékozókat, hogy a birtokukban lévő tárgyi, okirati vagy fénykép emlékeket bocsássák a megemlékezők rendelkezésre. A felajánlásokat a Szegedi Fegyház és Börtön címére kell eljuttatni:  6724 Szeged, Mars tér 13.,  vagy postafiók: 6701 Szeged, Pf.: 458.
 
Az eljuttatott emlékeket a kiállítást követően kérés esetén a szervezők visszaküldik, illetve azokat a későbbiekben a témakörrel foglalkozó állandó kiállítás tárgyaiként mutatják be.

Címke:   Szeged világháború hadifogolytábor kutatás