Öt rab végzett magával tavaly a börtönökben

Szerző: BvOP, Vigh Dániel, Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/ot-rab-vegzett-magaval-tavaly-bortonokben-852052/

Dátum: 2016.07.21.
Öten vetettek véget az életüknek tavaly a hazai börtönökben és fegyházakban – közölte lapunkkal a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Évek óta fokozatosan csökken az öngyilkosságok száma a fogvatartottak között. A nemzetközi viszonyokat tekintve Magyarország az egyik legjobb helyen szerepel, Európában csak a lengyeleknél és Svájcban fordult elő kevesebb önkárosítás a rabok között 2010 és 2013 között.

Magyarországon összesen öten lettek öngyilkosok tavaly a rácsok mögött élő fogvatartottak közül – tudta meg lapunk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kommunikációs osztályától. A főigazgatóságot azután kerestük meg, hogy kedden bejelentették: felakasztotta magát egy rab a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben még július 6-án. A férfi – akinek korát és elkövetett bűnét a BVOP személyiségi jogok miatt nem közölte – jogerős büntetését töltötte az intézményben, amikor öngyilkosságot követett el.

A fegyház személyzete talált rá, az azonnali és szakszerű segítségnyújtás ellenére sem tudták megmenteni az életét. A rendőrség a helyszíni vizsgálat idején kizárta az idegenkezűséget. Arról nincs publikus információ, hogy az áldozat mivel akasztotta fel magát.

Az elmúlt tizenhárom évben legutóbb 2003-ban és 2011-ben volt a csúcson a fogvatartottak által elkövetett öngyilkosságok száma: mindkét esztendőben 9-9 ember vetett véget életének – derül ki a BVOP-tól megkapott adatokból.
Európában csak Szlovákiában és Svájcban kevesebb az önkárosítás a rácsok mögött

A két időszak között eleinte csökkent a tragédiák száma, 2007-ben már „csupán” négy rab lett öngyilkos, négy évvel később viszont újra kilencre emelkedett ez a szám. Azóta ismét kevesebb az ilyen eset a rabok között, 2009 óta évről évre rendre eggyel kevesebben oltják ki az életüket a fogvatartottak közül. A megkísérelt öngyilkosságok számának alakulásáról a BVOP nem tudott tájékoztatást adni a Magyar Időknek.

Azt azonban közölték: a büntetés-végrehajtás fokozott figyelmet fordít a rabok mentális egészségének megőrzésére. Már az intézetbe kerüléskor pszichológusok és reintegrációs tisztek vizsgálják meg az elítélteket, felmérik a családi körülményeiket és pszichés állapotukat, ezek figyelembevételével sorolják be őket különböző biztonsági kockázati csoportokba.

A reintegrá­ciós tisztek és a pszichológusok rendszeresen foglalkoznak a fogvatartottakkal, figyelemmel kísérik kapcsolattartásuk rendszerességét és minőségét, ösztönzik őket a tanulásra és a börtön által szervezett szabadidős tevékenységekben való részvételre, így csökkenthetik azokat a tényezőket, amelyek önkárosításhoz vezethetnek. Minden börtönben lelkészek is dolgoznak, hozzájuk szintén fordulhatnak a fogvatartottak, és rendszeresek az istentiszteletek és a lelki gondozások is.

A börtönökben bekövetkező öngyilkosságok számát tekintve nemzetközi összehasonlításban Magyarország az egyik legjobb helyen szerepel. Európában csak a szlovák és a svájci börtönökben fordult elő kevesebb önkárosítás a rabok között 2010 és 2013 között. Ebben az időszakban a legtöbb (évente mintegy 100) fogvatartott Franciaországban és Olaszországban vetett véget önkezével az életének.

Címke:   öngyilkosság statisztika trend Európa prevenció