Kevesen szöknek a börtönökből

Szerző: Baranya Róbert / Magyar Hírlap Online

Link: http://magyarhirlap.hu/cikk/61869/Kevesen_szoknek_a_bortonokbol

Dátum: 2016.07.27.
Csaknem tíz évvel ezelőtt történt hazánkban a legutóbbi, komolynak mondható fogolyszökés. Minden évben akadt pár eset, de az elítélteket hamar elkapják – derül ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) évkönyveiből.

A BVOP adatai szerint mindössze három fogvatartott próbált megszökni a börtönből a tavalyi év során. Két esetben külső munkahelyet hagytak el az elítéltek, de nem jutottak messzire, rövid időn belül elfogták őket az állomány tagjai. Egy embernek zárt intézetből sikerült kereket oldania, őt a rendőrség fogta el. A BVOP évkönyve szerint mindhárom esetben újabb büntetőeljárás indult a tettesek ellen, a vizsgálat után pedig felelősségre vonták a hibázó börtönőröket.

Egy évvel korábban szintén nyitott munkahelyekről szökött meg két „alacsony biztonsági kockázatú fogvatartott”, de gyorsan elkapták őket. Egyáltalán nem volt fogolyszökés 2013-ban, és az azt megelőző években is csak pár esetet említenek a statisztikák, 2008-ban pedig öten próbálkoztak, s közülük egy személynek szintén zárt bv-intézetből sikerült meglépnie, míg egy másik az előállítás során oldott kereket.
Talán az egyik legkomolyabb eset 2006-ban történt: december 1-jén az egyik elítélt a Budapesti Katonai Ügyészségről szökött meg úgy, hogy az előállító biztonsági felügyelőt megtámadta, elvette a fegyverét is. A fegyőr a fején szenvedett súlyos sérüléseket, amikor a rab a kezéről levett vezetőszárbilincs fémrészével többször fejbe vágta. A nyolcéves fegyházbüntetését töltő férfi 2014-ben szabadult volna, de más büntetőeljárás is folyamatban volt ellene, miután több bűncselekmény is volt a rovásán. A szökevényre egymillió forintos vérdíjat tűztek ki, ami meg is hozta az eredményt, állampolgári bejelentés alapján pár hét után elkapták a férfit, aki éppen Budakalász és Üröm között biciklizett. Megpróbált elfutni, de nem sikerült neki.

A rendőrök megtalálták a szökéskor zsákmányolt fegyvert is.

A Btk. szerint alapesetben aki a büntetőeljárás alatt, illetve a szabadságvesztés vagy az elzárás végrehajtása során a hatóság őrizetéből megszökik, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Címke:   szökés statisztika trend rendkívüli esemény